Σταθερό μένει το προβάδισμα του Ομπάμα

Σταθερό μένει το προβάδισμα του Ομπάμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών στη Δυτική Βιρτζίνια προσήλθαν χθες στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας και ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον ακόμα και 40 μονάδων έναντι του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο το αποτέλεσμα, το οποίο αναμενόταν αργά χθες το βράδυ, δεν θα αλλάξει πολλά στην κούρσα για το χρίσμα, αφού ο κ. Ομπάμα θεωρείται σχεδόν βέβαιος νικητής της διαδικασίας.

Η προεκλογική του εκστρατεία εκτιμά πως με νίκες στις πολιτείες του Ορεγκον, της Μοντάνα και της Νότιας Ντακότα αλλά και με την ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη από τους εναπομείναντες υπερεκλέκτορες, ο κ. Ομπάμα θα εξασφαλίσει και μαθηματικά τους 2.025 εκλέκτορες που χρειάζεται για το χρίσμα ίσως και πριν από τις 3 Ιουνίου, οπότε λήγουν οι προκριματικές αναμετρήσεις.

Δημοσκόπηση του ACB και της εφημερίδας Washington Post φέρει τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων να μην επιθυμούν έξοδο της κ. Κλίντον από τη μάχη πριν από το πέρας των προκριματικών εκλογών, ωστόσο το 62% θεωρεί τον κ. Ομπάμα τον καταλληλότερο υποψήφιο για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το επιτελείο του έχει επικεντρώσει την προσοχή του στις πολιτείες που θα αποδειχθούν κρίσιμες στις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Μισούρι αλλά και οι Φλόριντα και Μίσιγκαν. Η προσπάθεια εγγραφής νέων ψηφοφόρων σε αυτές τις πολιτείες, αλλά και αλλού, θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και ήδη η ομάδα του κ. Ομπάμα κινείται με βάση αυτή τη στρατηγική.

Ο ίδιος αρχίζει να κάνει και ανοίγματα σε ειδικές ομάδες του εκλογικού σώματος, όπως η εβραϊκή κοινότητα, στην οποία αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο περιοδικό The Atlantic Monthly. Ο κ. Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά πως θεωρεί την ιδέα ύπαρξης ενός εβραϊκού κράτους «δίκαιη», αλλά προειδοποίησε πως αυτό δεν προϋποθέτει πάντα ταύτιση των απόψεών του με τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ. Παράλληλα, αφού χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι του Ισλάμ «διπλωματία καουμπόη», αποκάλυψε πως σε συνάντηση με Παλαιστίνιους μαθητές στη Ραμάλα τους εξήγησε πως αποτελεί «αυταπάτη» να περιμένουν πλήρη αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από το Ισραήλ. Πάντως, με τη συγκεκριμένη συνέντευξη προσπάθησε να διασκεδάσει τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που είχαν εκτοξευθεί εις βάρος του.

«Πονοκέφαλος» για τον Μακέιν

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Τζον Μακέιν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ακόμη πονοκέφαλο: Ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπομπ Μπαρ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία με το κόμμα των Φιλελευθέρων (Libertarians). Η υποψηφιότητα του κ. Μπαρ ίσως στοιχίσει πολύτιμες ψήφους στον κ. Μακέιν και την προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιο παραδοσιακών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Ο κ. Μπαρ, πάντως, ανέφερε πως στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του είχαν ζητήσει επανειλημμένως να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ενώ πρόσθεσε πως οι μετρήσεις του κόμματός του τον φέρνουν να αποσπά τον Νοέμβριο 7% των ψήφων. Τέλος, ο Μακέιν φέρεται να εξετάζει για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου τον Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτη του Αρκανσο και μεγάλη έκπληξη της εσωκομματικής αναμέτρησης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή