ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ

Θα αρθεί η απαγόρευση πουλερικών από τις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την άρση απαγόρευσης εισαγωγής πουλερικών από τις ΗΠΑ θα προτείνει μέχρι το τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό χθες στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί από την Ε.Ε. το 1997, επειδή τα πουλερικά στις ΗΠΑ απολυμαίνονται με χλωρίνη, γεγονός που προκαλεί φόβους για την υγεία των καταναλωτών. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση εισαγωγής για δύο χρόνια στο τέλος της διαδικασίας τα πουλερικά θα πρέπει να ξεπλένονται με νερό, ενώ θα υπάρχει και η σχετική σήμανση στη συσκευασία. Στο μεταξύ διάστημα θα διεξαχθούν νέες επιστημονικές μελέτες. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων αποφάνθηκε ότι τα κατάλοιπα τεσσάρων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των πουλερικών δεν αποτελούν «κίνδυνο για την ασφάλεια (των καταναλωτών) σύμφωνα με τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης». Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση τόσο ενώσεων καταναλωτών όσο και των λόμπι Ευρωπαίων πτηνοτρόφων. Η τελική πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 28 του μηνός, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο Ε.Ε. – ΗΠΑ, τον Ιούνιο.

ΕΞΗΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ, 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΖΑΪΠΟΥΡ

Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Εξήντα, τουλάχιστον, άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν από σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στην τουριστική πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας. Ενας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς εξερράγη σε ινδουιστικό ναό και δύο στην υπαίθρια αγορά. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πέντε βόμβες, ενώ ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε βέβαιος ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. «Υπάρχουν ενδείξεις πως οι δράστες χρησιμοποίησαν ποδήλατα προκειμένου να προσεγγίσουν τους στόχους, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονία», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία του Ρατζαστχάν, Α.Σ. Τζιλ. Από την πλευρά τους, πηγές προσκείμενες στην ινδική κυβέρνηση έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση από φανατικούς ισλαμιστές προερχόμενους από το γειτονικό Πακιστάν.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑΝΤΙΤΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

«Κλειδί» οι Σέρβοι σοσιαλιστές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα συναντήθηκε χθες με τον εθνικιστή ηγέτη Τόμισλαβ Νίκολιτς και συμφώνησαν το πλαίσιο μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς εντείνονται οι διακομματικές διαβουλεύσεις, μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες επικράτησαν οι φιλοευρωπαϊστές, αλλά δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, Κοστούνιτσα και Νίκολιτς συμφώνησαν να επιδιώξουν σήμερα συνάντηση με τους σοσιαλιστές και να τους θέσουν τους όρους τους, ώστε τα τρία κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. «Αν δεχθούν θα έχουμε κυβέρνηση… Αν όχι, οι Ριζοσπάστες θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση», δήλωσε χθες ο κ. Νίκολιτς. Ωστόσο, οι σοσιαλιστές, προς τους οποίους έχει στραμμένο το βλέμμα και ο φιλοευρωπαϊστής Μπόρις Τάντιτς, κρατούν για την ώρα κλειστά τα χαρτιά τους και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο «Συνασπισμός για μια Ευρωπαϊκή Σερβία» του οποίου προΐσταται ο κ. Τάντιτς ανακοίνωσε επίσης ότι άρχισε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, χωρίς ωστόσο να πει με ποια από αυτά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Εκδοση 14 παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Η Κολομβία εξέδωσε χθες 14 πρώην παραστρατιωτικούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι καταζητούνταν με τις κατηγορίες του εμπορίου ναρκωτικών, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας, βάσει της οποίας έπρεπε να αποστρατευτούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι σημαντικότεροι αρχηγοί ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως ο Σαλβατόρε Μανκούσο, ο Ροντρίγιο Τούβαρ (γνωστός ως «Τζορτζ 40»), ο Ντιέγο Φερνάντο Μουρίγιο (γνωστός ως «Ντον Μπέρνα»), ο Χενάν Χιράλδο και ο Ραμίρο Βανόι. Με τη συμφωνία του 2003, οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί ηγέτες της Κολομβίας καλούνταν να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους και να παραδώσουν το προϊόν των παράνομων ενεργειών τους, με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερων ποινών.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ, ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

Σφοδρή αντιπαράθεση στο Κίεβο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. «Στα μαχαίρια» βρίσκονται οι πρώην σύμμαχοι της «πορτοκαλί επανάστασης», ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο και η Γιούλια Τιμοσένκο, με αιχμή την οικονομική πολιτική της χώρας. Χθες, βουλευτές του κόμματος της κ. Τιμοσένκο «πολιόρκησαν» το βήμα της Βουλής και εμπόδισαν τον πρόεδρο Γιούσενκο να εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του προς το έθνος, απαιτώντας να ψηφιστούν προηγουμένως τα νέα αντιπληθωριστικά νομοσχέδια. Η διαμάχη των δυο πολιτικών αναμένεται να ενταθεί έτι περαιτέρω, όσο πλησιάζει η προεδρική αναμέτρηση του 2010, κατά την οποία πιθανότατα θα είναι αντίπαλοι για τη διεκδίκηση του αξιώματος.

ΟΡΓΗ ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΜΙΑΝΜΑΡ

Η χούντα εμποδίζει τη βοήθεια

ΓΙΑΝΓΚΟΝ. Το δικτατορικό καθεστώς της Μιανμάρ εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του και παρακωλύει συστηματικά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες του κυκλώνα Ναργκίς, από συνεργεία αρωγής ξένων κρατών. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την αναλγησία της στρατιωτικής χούντας απέναντι στον χειμαζόμενο λαό της. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη και τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης θανατηφόρων επιδημιών αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ανάγκες των σχεδόν 2.000.000 αστέγων που άφησε στο πέρασμά του ο φονικός κυκλώνας. Επισήμως, ο αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων παραμένει στις 62.000. Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι το νούμερο αυτό πιθανώς και να διπλασιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή