Αποκλεισμό του Ιράν πρότεινε ο Ολμερτ

Αποκλεισμό του Ιράν πρότεινε ο Ολμερτ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ενίσχυση των διεθνών πιέσεων προς το Ιράν επιδιώκει το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Εχούντ Ολμερτ, φέρεται να πρότεινε ναυτικό αποκλεισμό και επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, προκειμένου αυτή να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο κ. Ολμερτ πρότεινε την ιδέα ενός ναυτικού αποκλεισμού, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη Νάνσι Πελόσι, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ.

«Οι παρούσες οικονομικές κυρώσεις έχουν εξαντλήσει τους στόχους τους» φέρεται να είπε ο κ. Ολμερτ στην κ. Πελόσι, κατά τη συνάντησή τους, την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν επιβεβαιώνουμε αυτή την πληροφορία». Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ολμερτ αναφέρθηκε επίσης στην επιβολή περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια των Ιρανών επιχειρηματιών, ώστε να μην μπορούν «να προσγειώνονται οπουδήποτε στον κόσμο, γεγονός το οποίο θα ασκούσε πίεση στο καθεστώς».

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ραφι Εϊτάν, στενός συνεργάτης του κ. Ολμερτ, ο οποίος δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «είναι πιθανός ένας ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός του Ιράν».

Δέχεται τον Σολάνα

Ολ’ αυτά, ενώ το Ιράν εμφανίζεται έτοιμο να «εμπλακεί σε σοβαρές και στοχευμένες» διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που θα περιλαμβάνει το επίμαχο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, όπως αναφέρει η Τεχεράνη, σ’ ένα νέο πακέτο προτάσεών της προς τη διεθνή κοινότητα. Χθες, εξάλλου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι συμφωνεί κατ’ αρχήν σε μια επίσκεψη του Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., στην Τεχεράνη. Ο κ. Σολάνα μεταφέρει «ανανεωμένη προσφορά» των έξι μεγάλων δυνάμεων προς την Τεχεράνη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή