Βίαιες οδομαχίες με τους ψαράδες χθες στο Παρίσι

Βίαιες οδομαχίες με τους ψαράδες χθες στο Παρίσι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σκληρές μάχες σημειώθηκαν χθες μεταξύ απεργών ψαράδων, που διαμαρτύρονται για την τιμή των καυσίμων και για την άρνηση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τον τομέα της αλιείας και δυνάμεων της τάξης στη γαλλική πρωτεύουσα. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν -ένας από αυτούς σοβαρά- κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας, στο αριστοκρατικό και συνήθως πολύ ήσυχο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Πέτρες και φωτοβολίδες

Οι τραυματίες αστυνομικοί δέχθηκαν βολές φωτοβολίδων, ενώ ο σοβαρά τραυματισμένος αστυφύλακας επλήγη εξ επαφής στο πόδι από φωτοβολίδα. Την ίδια ώρα, οι αλιείς απέκλειαν χθες τα κυριότερα λιμάνια της Γαλλίας και διέκοψαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.

Οι απεργοί ζητούν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βιλπέν να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης βοήθειας για τον τομέα της αλιείας και τη χρηματοδότηση του κλάδου με 110 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για χρονική περίοδο τριών ετών. Την οργή των ψαράδων εντείνουν οι υποσχέσεις του προέδρου Σαρκοζί από τον Νοέμβριο του 2007, για επιδότηση των καυσίμων, ώστε αυτά να κοστίζουν στους αλιείς 70 λεπτά το λίτρο.

Οι περίπου 250 διαδηλωτές στο υπουργείο Γεωργίας συγκεντρώθηκαν νωρίς χθες το πρωί έτοιμοι για σύγκρουση, όπως φάνηκε και από τις ρίψεις πετρών και φωτοβολίδων, που άρχισαν αμέσως. Εκπρόσωπός τους, που είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, βγήκε στον δρόμο στις 10 και ζήτησε από τους συναδέλφους του να ηρεμήσουν, καταφέρνοντας μόνο να τους εξοργίσει περισσότερο και να γίνει στόχος ύβρεων. Οι ψαράδες, που προέρχονται κυρίως από τις Κοτ Ντ’Αρμόρ, τη Βαντέ και τη Σεν-Μαριτίμ, απέκλεισαν χθες και τους μεγάλους σταθμούς μεταφόρτωσης καυσίμων της Μάγχης, προκαλώντας ανησυχίες στο καταναλωτικό κοινό για ενδεχόμενες ελλείψεις στα καύσιμα.

Η εταιρεία της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη, Eurotunnel, ανακοίνωσε χθες ότι ενίσχυσε τα δρομολόγιά της προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Διαδηλώσεις σήμερα

Μεγάλες κινητοποιήσεις των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένονται σήμερα στο Παρίσι, με το γενικό γραμματέα της Force Ouvriere (Εργατική Δύναμη), Ζαν-Κλοντ Μαγί, να προειδοποιεί για διαδήλωση 500.000 απεργών στους δρόμους της πρωτεύουσας, στα πλαίσια της Ημέρας Προάσπισης των Συντάξεων, που κήρυξαν τα σωματεία. Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες σήμερα στο Παρίσι, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, το μετρό, τα λεωφορεία και τα αεροδρόμια του Παρισιού θα συμμετάσχουν στη μεγάλη κινητοποίηση κατά των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, αλλαγή πορείας φαίνεται να πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος Σαρκοζί σε ό,τι αφορά την κατάργηση του 35ωρου εβδομαδιαίας εργασίας. Παρά την εξαγγελθείσα πρόθεση του κ. Σαρκοζί για κατάργηση του 35ωρου, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Λικ Σατέλ, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος προτίθεται να διατηρήσει τις 35 ώρες, ευνοώντας την καταβολή υπερωριών στους εργαζόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή