Συμφωνία Χεζμπολάχ– κυβέρνησης στον Λίβανο

Συμφωνία Χεζμπολάχ– κυβέρνησης στον Λίβανο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, όχι όμως και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Λιβάνου, εγγυάται η συμφωνία της Ντόχα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παρά τις αμοιβαίες δηλώσεις περί τερματισμού της αιματηρής διαμάχης δίχως νικητές και ηττημένους, η συμφωνία αποτελεί πολιτικό θρίαμβο της Χεζμπολάχ, η οποία αποφεύγοντας να καταλάβει διά της βίας την εξουσία, υποχρέωσε τη φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδεχθεί τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επικύρωσαν την προ μηνών συμφωνία για τον διορισμό του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μισέλ Σουλεϊμάν, στην προεδρία. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, επιβεβαίωναν χθες ότι ο διορισμός του στρατηγού Σουλεϊμάν στο ανώτατο αξίωμα της χώρας θα επικυρωθεί κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Κυριακή.

Υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων, η φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμφώνησε με την καθοδηγούμενη από τη Χεζμπολάχ αντιπολίτευση για τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την προώθηση του στρατηγού Σουλεϊμάν στον κενό από τον περασμένο Νοέμβριο προεδρικό θώκο του Λιβάνου. Βάσει της συμφωνίας, η φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Σάαντ Χαρίρι αναγνωρίζει το δικαίωμα βέτο της αντιπολίτευσης στο υπουργικό συμβούλιο και αποδέχεται την προώθηση νέου εκλογικού νόμου για τη διαίρεση της χώρας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που συνεπάγεται πιο ακριβή αντιπροσώπευση των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων στο νέο κοινοβούλιο. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ αρκέστηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει εκ νέου στη χρήση βίας για τη διευθέτηση πολιτικών διαφορών. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι η φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εκπροσωπείται στο υπουργικό συμβούλιο από δεκαέξι πρόσωπα της επιλογής της, ενώ η αντιπολίτευση από έντεκα. Τρεις ακόμα υπουργοί θα διορίζονται από τον πρόεδρο της χώρας. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Χαρίρι υποστήριζαν ότι ο στρατηγός Σουλεϊμάν θα αναλάβει, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, την προώθηση του διαλόγου για την ενίσχυση των θεσμών του Λιβάνου και εκτιμούσαν πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Χαρίρι, πάντως, παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κατάληξη της διαμάχης δεν είχε αίσιο τέλος για τη φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Μολονότι έχουμε πληγωθεί βαθύτατα, υπογράψαμε τη συμφωνία προς όφελος της ενότητας του Λιβάνου», τόνισε χθες ο κ. Χαρίρι. Αντιθέτως, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ, έκανε λόγο για μια συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους. «Πολλά από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ράαντ σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την πολιτική νίκη της σιιτικής οργάνωσης.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μοαλέμ, και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή