ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Τύπωσαν «λαθραία» σε γραμματόσημο, τον ναζί Ες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υπηρεσία των γερμανικών ταχυδρομείων που αναλαμβάνει την έκδοση «προσωπικών» γραμματοσήμων χρησιμοποίησαν Γερμανοί νεοναζί και εξέδωσαν γραμματόσημα με το πορτρέτο του Ρούντολφ Ες, υπαρχηγού του Χίτλερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της υπηρεσίας παραμένει ασαφές πως κατέστη δυνατόν ο εντολέας να υπερκεράσει τους ελέγχους και να παραγγείλει 20 τέτοια γραμματόσημα. Η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «ανεβάσουν» όποια εικόνα επιθυμούν μέσω Ιντερνετ και να την μετατρέψουν σε γραμματόσημο. Το κόστος της διαδικασίας δεν ξεπερνά τα 35 ευρώ. Τα γερμανικά Ταχυδρομεία δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τους μηχανισμούς ελέγχου χωρίς ωστόσο να μπορούν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο μελλοντικά.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Νικητής το κόμμα του Σαακασβίλι

ΤΙΦΛΙΔΑ. Τουλάχιστον 63% των ψήφων κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της Γεωργίας, το Ενωμένο Εθνικό Μέτωπο του προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι, όπως μετέδωσαν χθες τα κρατικά κανάλια, επικαλούμενα τα πρώτα στοιχεία από τα έξιτ πολς. Με τα επίσημα αποτέλεσμα ακόμη να αναμένονται, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υποστήριξε από την πλευρά του ότι κατέκτησε τη νίκη και συνεχάρη «την κοινωνία της Γεωργίας για την ολοκληρωτική ήττα των αρχών». Οι εκλογές στιγματίστηκαν από την κλιμακούμενη ένταση στην αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας, καθώς η κυβέρνηση της Τιφλίδας κατηγόρησε τους Αμπχάζιους αντάρτες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ψηφοφόρων. Η ηγεσία της Αμπχαζίας διέψευσε τους ισχυρισμούς.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

Αλλεργικά τα πρωτότοκα παιδιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από τη ζωή στη μήτρα πιθανώς να προγραμματίζεται η προδιάθεση που έχουν τα πρωτότοκα παιδιά να εμφανίζουν άσθμα και άλλες αλλεργίες, αναφέρει έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας. Οι επιστήμονες εξέτασαν 1.200 νεογνά στη Νήσο Ράιτ και διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς της ποικίλης μορφής γονιδίου που ευθύνεται γιά την εμφάνιση αλλεργίας. Οι ερευνητές για να καταλήξουν στα συμπέρασμά τους μέτρησαν τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στο αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων. Η IgE διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών. Τα πρωτότοκα παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα και όταν επανεξετάσθηκαν σε ηλικία τεσσάρων και δέκα ετών είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Τα πρωτότοκα, επίσης, διέθεταν μία ποικίλη μορφή του γονιδίου IL13 που αυξάνει τις κυτοκίνες και τελικά τα επίπεδα ΙgΕ. Τέλος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σειρά γέννησης επηρεάζει την έκφραση του γονιδίου στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Οικουμενικός δήμαρχος Βελιγραδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τη συνεργασία τους, στο δήμο του Βελιγραδίου, συμφώνησαν οι ηγεσίες του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS), του Λαϊκού Συνασπισμού (DSS-NS) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS). Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο Ιβιτσα Ντάτσιτς κατέληξαν σε συμφωνία για το δήμο του Βελιγραδίου, που θα υπογραφεί στο τέλος της εβδομάδας. Η συμφωνία προβλέπει την εκλογή του αντιπροέδρου του SRS Αλεξάντερ Βούτσιτς, στη θέση του δημάρχου Βελιγραδίου (σ.σ. στη Σερβία τους δημάρχους εκλέγουν τα δημοτικά συμβούλια). Ταυτόχρονα τα τρία κόμματα διαπραγματεύονται και τη συνεργασία τους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πριν από μια εβδομάδα, οι ηγέτες τους κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία, ωστόσο τα πολιτικά όργανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν έχουν επικυρώσει ακόμη αυτή τη συμφωνία. Στο μεταξύ, η σερβική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής των κρατών της ΝΑ Ευρώπης αποχώρησε χθες από την αίθουσα συνεδρίων στο Πομόριε της Βουλγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία Κοσοβάρου υπουργού. Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χουσενί, προκάλεσε μεν την οργισμένη αποχώρηση της σερβικής αντιπροσωπείας, η οποία απέφυγε όμως να ασκήσει βέτο στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η σύνοδος. «Θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία αντιπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στο ίδιο τραπέζι», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στάνισεφ.

ΣΤΟ ΜΠΟΡΝΤΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Συλλήψεις μελών της ΕΤΑ

ΜΠΟΡΝΤΟ. Τέσσερα μέλη της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος Χαβιέρ Λόπεζ Πένα, συνελήφθησαν χθες, κατά τη διάρκεια κοινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της ισπανικής και της γαλλικής αστυνομίας, στο Μπορντό. Οι συλληφθέντες ήταν οπλισμένοι, αλλά δεν προέβαλαν αντίσταση στους αστυνομικούς. Ο 49χρονος Πένα διέφευγε της σύλληψης από το 1983. Πιστεύεται ότι ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης το 2006, όταν συνελήφθη ο προηγούμενος ηγέτης της, Μικέλ Αλμπίζου, στη Γαλλία, το 2004. Επιπλέον, θεωρείται ότι αυτός έδωσε εντολή για τη διακοπή της 14μηνης εκεχειρίας, που είχε κηρύξει η ΕΤΑ, τον Ιούνιο του 2007 και υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες ανακοινώθηκε ότι είναι ο Αϊνχόα Ζάετα Μεντιόντο, ο Ιγκορ Σουπερμπιόλα και ο Γιον Σαλαμπερία, πρώην μέλος του βασκικού Κοινοβουλίου Μπατασούνα, του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ.

ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΪΒΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Γέφυρες προς Κίνα από Ταϊβάν

ΤΑΪΠΕΪ. Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας του σε μια κούρσα εξοπλισμού με την Κίνα, επιβεβαιώνοντας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι υιοθετεί πράγματι πιο φιλικούς τόνους σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Τσεν Σιούι Μπίαν. Ο Μα Γινγκ-γιέου, ο οποίος ανήκει στο φιλοκινεζικό Εθνικό Κόμμα (ΚΜΤ) έχει δεσμευτεί προεκλογικά να αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, προτείνοντας την επανέναρξη διαλόγου με το Πεκίνο. Για το Θιβέτ, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επίσκεψης του Δαλάι Λάμα στην Ταϊβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή