Υποσχέσεις για νέα ζωή στη Νάπολη

Υποσχέσεις για νέα ζωή στη Νάπολη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΠΟΛΗ. «Θέλουμε η Νάπολη να ξανανθίσει». Αυτό τόνισε εξερχόμενος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας δεξιάς κυβέρνησής του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε υποσχέθηκε καινούργια ζωή για τη Νάπολη, όπου και επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, επειδή η πόλη, εδώ και μήνες, πνίγεται από τόνους σκουπιδιών.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πρότεινε επίσης και σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο η λαθρομετανάστευση θα θεωρείται έγκλημα. Σημειωτέον ότι η Νάπολη έγινε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, θέατρο ξενοφοβικών επεισοδίων όταν οργισμένοι πολίτες έβαλαν φωτιά σε καταυλισμό τσιγγάνων ρουμανικής καταγωγής. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Νάπολη προκάλεσε τις επικρίσεις της Κομισιόν, η οποία διά του αρμόδιου επιτρόπου για την Απασχόληση, Βλαντίμιρ Σπίντλα, τόνισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ιταλία και ότι οι Ρουμάνοι τσιγγάνοι έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων είναι η δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) -χωρίς όμως να αποκαλύψει τα σημεία που θα δημιουργηθούν-, οι οποίοι θα κηρυχθούν στρατιωτικές ζώνες και θα φυλάσσονται από τον στρατό, ο οποίος θα συμβάλει και στον καθαρισμό των δρόμων της πόλης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο Γκουίντο Μπερτολάζο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για την κρίση των απορριμμάτων.

Με αφορμή το πρώτο υπουργικό συμβούλιο έγιναν εννέα διαδηλώσεις στη Νάπολη, ενώ σε αρκετούς τοίχους υπήρχε το σύνθημα «Αγιος, αμέσως!» για τον Μπερλουσκόνι, κατά το πρότυπο των συνθημάτων με τα οποία οι Ιταλοί ζητούσαν την ανακήρυξη του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ σε άγιο, την επαύριο του θανάτου του, το 2005. Μόνο που τώρα, η αγιοποίηση του Μπερλουσκόνι προτείνεται μόνο αν ο Ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Σημειωτέον ότι μόνο στη Νάπολη έχουν συγκεντρωθεί 3.000 τόνοι απορριμμάτων και στην ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας 50.000 τόνοι. Ο ιατρικός σύλλογος της Νάπολης προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι κινδυνεύουν από εμφάνιση ασθενειών καθώς ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα συγκεντρώνονται στους σωρούς των σκουπιδιών.

Τέλος, ανακοινώθηκε η εξαγορά της ιστορικής εφημερίδας L’ Unita, πρώην οργάνου του πανίσχυρου άλλοτε, ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, από τον επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Ρενάτο Σόρου, κυβερνήτη της Σαρδηνίας, προσκείμενο στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Βάλτερ Βελτρόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή