Αποχρωσεις

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβό μου χάμπουργκερ

Είναι ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ξέρουν πώς να «αυγατίζουν» τα κέρδη τους, εκ του μη όντος. Από την ιδιοτροπία, ας πούμε, κάποιων να ξοδεύουν. Από την ικανοποίηση που προσφέρει η ιδέα ότι «έχω και ξοδεύω». Είδος εν αφθονία το συγκεκριμένο στα καθ’ ημάς, εξ ου εν πολλοίς και η ανιούσα πορεία των τιμών. Στη Νέα Υόρκη, λοιπόν, και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Wall Street Burger Shop, το ακριβότερο χάμπουργκερ της πόλης έγινε ακόμη ακριβότερο και πωλείται πλέον έναντι 175 δολαρίων, ενώ κόστιζε μόνο 150 δολάρια. Κι αυτό προκειμένου να «ανταποκρίνεται» καλύτερα στις απαιτήσεις ενός κερδισμένου της Γουόλ Στριτ. Η εξήγηση της συνιδιοκτήτριας του εστιατορίου, Χέδερ Τίρνεϊ, είναι αποκαλυπτική επ’ αυτού: «Η Γουόλ Στριτ (το χρηματιστήριο) έχει καλές και κακές ημέρες. Επιλέξαμε, λοιπόν να διαθέτουμε το απλό χάμπουργκερ έναντι τεσσάρων δολαρίων και να προσφέρουμε κάτι ιδιαίτερο για τις μέρες που κάποιος θα είχε μεγάλα κέρδη και θα ήθελε εύλογα κάτι ακριβότερο». Και για να δικαιολογήσει την τιμή του, το συγκεκριμένο περιέχει μαύρη τρούφα, φουά γκρα, άγρια μανιτάρια, σπάνιο τυρί και… ρινίσματα χρυσού, σε ψωμί μπριός.

Γεύμα… φυλακής

Στη Βολτέρα της Ιταλίας, πάλι, έξω από την Πίζα, λειτουργεί από διετίας το καλύτερο εστιατόριο… φυλακής, στο μεσαιωνικό Κάστρο των Μεδίκων. Οι σεφ και οι σερβιτόροι είναι κατάδικοι με βαρύ ποινικό μητρώο, αλλά το φαγητό που προσφέρουν είναι άψογο και πεντανόστιμο, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν όσοι έτυχε να το επισκεφθούν. Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι για να εξασφαλίσεις τραπέζι πρέπει να κάνεις κράτηση μέχρι και ένα μήνα νωρίτερα, λέει πολλά. Τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα είναι πλαστικά -ποιος ξέρει, ίσως για να μην μπουν στον πειρασμό οι κατάδικοι-, το κρασί όμως ρέει άφθονο και είναι από τα καλύτερα. Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική και ο χώρος φιλόξενος και υποβλητικός, αλλά ο έλεγχος εξονυχιστικός: Οι πελάτες εισέρχονται κατά ομάδες, αφήνουν τσάντες και κινητά τηλέφωνα στον προθάλαμο και περνούν από το ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, πριν πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι. Το εστιατόριο «πάει» τόσο καλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό είναι τόσο ικανοποιημένοι, ώστε το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται έτοιμο να επεκτείνει το «πείραμα» και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Το κόμμα των καλλιτεχνών

Οι καλλιτέχνες συνήθως δανείζουν λίγη από τη λάμψη τους στα πολιτικά κόμματα, άλλοτε εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή τους κι άλλοτε συμμετέχοντας ως υποψήφιοι. Στη Λιθουανία, ωστόσο, οι καλλιτέχνες φαίνεται ότι αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την πολιτική τύχη της χώρας τους και να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στους πάντα ανικανοποίητους ψηφοφόρους. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες τραγουδιστές, ηθοποιοί, μουσικοί και τηλεοπτικοί αστέρες συναντήθηκαν εσχάτως στο Βίλνιους και ίδρυσαν το «Λαϊκό Αναστάσιμο Κόμμα», το οποίο ευελπιστούν πως θα ανοίξει μια νέα πολιτική περίοδο, σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές του μήνα, από το εβδομαδιαίο περιοδικό Veidas, έδειξε ότι οι προοπτικές του κόμματος των καλλιτεχνών είναι εξαιρετικές, αφού το 24% των ερωτηθέντων εκφράστηκε θετικά γι’ αυτό. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από την ίδρυσή του και ότι τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα δεν έχουν παρά την υποστήριξη του 11% με 12% των ψηφοφόρων, τότε η προοπτική του είναι πολλά υποσχόμενη. Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει την πολιτική τους πλατφόρμα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξουν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και θα περιορίσουν τη φορολογία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ηρωες – άγιοι

Τη σχέση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και τη θρησκεία φιλοδοξεί να διερευνήσει έκθεση που διοργανώνεται στη Βιέννη, με την ευκαιρία της φιλοξενίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Η έκθεση με τίτλο «Ηρωες – άγιοι» θα διαρκέσει από τις 21 Μαΐου μέχρι τον Οκτώβριο και θα φιλοξενηθεί στα μουσεία του καθεδρικού ναού και της αρχιεπισκοπής της Βιέννης. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται κύπελλα και αναμνηστικά από διάφορες ομάδες και ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, μαζί με εικόνες, ιερά σκεύη και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα. Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι να φωτίσουν από κοινωνιολογικής άποψης ένα φαινόμενο, όπως το ποδόσφαιρο, το οποίο στη σύγχρονη εποχή λειτουργεί εν είδει υποκατάστατου της θρησκείας. Οι αγαπημένες ομάδες λατρεύονται ως θεότητες και οι παίκτες ως άγιοι. Παράλληλα, φιλοδοξούν να φέρουν τους ποδοσφαιρόφιλους στο μουσείο, δίπλα δίπλα με τους συνήθεις επισκέπτες τέτοιου είδους χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή