Δολοφονήθηκε ο αρχηγός της φατρίας του Σαντάμ

Δολοφονήθηκε ο αρχηγός της φατρίας του Σαντάμ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΚΡΙΤ. Τον επικεφαλής της φατρίας του Σαντάμ Χουσεΐν δολοφόνησαν χθες άγνωστοι, που προσάρμοσαν εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητό του στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ. Ο 65χρονος σεΐχης Αλί αλ Νίντα ήταν αρχηγός της φυλής Αλ Μπου Νασίρ, μεγάλη σουνιτική φατρία με 20.000 μέλη, στην οποία ανήκε και ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αλ Νίντα και ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν όταν η βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αμάξωμα του οχήματός του εξερράγη την ώρα που βρίσκονταν στην περιοχή Ουάντι Σισάιν του Τικρίτ. Ως αρχηγός της φυλής, ο Αλ Νίντα ήταν εκείνος που παρέλαβε τη σoρό του Σαντάμ, μετά τον απαγχονισμό του δικτάτορα το 2006. Αγνωστο παρέμενε, όμως, χθες εάν ο Αλ Νίντα δολοφονήθηκε λόγω της συγγένειάς του με τον Σαντάμ ή εξαιτίας βεντέτας στο εσωτερικό της φατρίας.

Εξαγγελία αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Βαγδάτη, πρέσβης Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ανακοίνωσε χθες ότι η συμφωνία για τη θέσπιση μακροπρόθεσμης αμυντικής σχέσης μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμη για υπογραφή μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Μπορώ να εκφράσω τη σιγουριά μου ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του Ιουλίου», είπε χθες ο πρέσβης Σάτερφιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην οχυρή «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης. Η συμφωνία θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, τη νομική βάση για τη διατήρηση αμερικανικών στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος, μετά την εκπνοή της εντολής του ΟΗΕ στα τέλη του 2008. Εντονες διαφωνίες με τη σχεδιαζόμενη συμφωνία έχει εκφράσει μερίδα της ιρακινής αντιπολίτευσης, αλλά και η Τεχεράνη, που εκτιμά ότι οι μόνιμες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, την οργή των Ιρακινών προκαλεί εδάφιο της σχεδιαζόμενης αμυντικής συμφωνίας, που προσφέρει πλήρη ασυλία από τον ιρακινό νόμο σε αλλοδαπούς υπαλλήλους εταιρειών ασφαλείας. Υπάλληλοι της εταιρείας Blackwater ήταν άλλωστε αυτοί που προκάλεσαν αιματοκύλισμα πέρυσι σε δρόμο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 17 Ιρακινούς πολίτες. Οι δράστες της σφαγής, που ήταν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μισθοφόροι, δεν αντιμετώπισαν τη δικαιοσύνη, χάρη στη συμφωνία της εταιρείας τους με το ιρακινό κράτος, που τους εξασφάλισε ασυλία.

Το συμβόλαιο της Blackwater με την κυβέρνηση του Ιράκ για τη φύλαξη κρατικών αξιωματούχων και μελών της πολυπληθούς συμμαχικής διοίκησης στο Ιράκ ανανεώθηκε πρόσφατα για ακόμη ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή