«Χειρόφρενο» στα φορτηγά…

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για γενίκευση της κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη πυροδοτούν οι συνεχιζόμενες απεργίες των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Δύο απεργοί έχασαν τη ζωή τους, στη Γρανάδα και τη Λισσαβώνα αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι σε Ινδία, Χονγκ Κονγκ και Νεπάλ διαδηλώνουν για τους ίδιους λόγους, ενώ σε απεργία επρόκειτο να συμμετάσχουν ένα εκατομμύριο Νοτιοκορεάτες.

Στη Γρανάδα της Ισπανίας, ένας 50χρονος απεργός που συμμετείχε σε πικετοφορία, παρασύρθηκε από οδηγό φορτηγού, τον οποίο προσπάθησε να σταματήσει. Οι απεργοί μεταφορείς έχουν κλείσει τους αυτοκινητόδρομους στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη ελλείψεις στο πετρέλαιο αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης. Τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι Nissan, Mercedes Benz και SEAT, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους ελλείψει ανταλλακτικών. Αν η απεργία συνεχιστεί, όπως προειδοποιούν οι υπεύθυνοι της κεντρικής αγοράς της Μαδρίτης, ενδέχεται να σημειωθούν ελλείψεις στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η κυκλοφορία από και προς τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη, το Αλικάντε και άλλες πόλεις γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Επίσης, για δεύτερη μέρα, οι Ισπανοί οδηγοί φορτηγών έκλεισαν τα σύνορα με τη Γαλλία, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε επιβατικά αυτοκίνητα. Σημειωτέον ότι και Γάλλοι οδηγοί φορτηγών έκαναν το ίδιο, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Από τα γαλλοϊσπανικά σύνορα μέχρι το Μπορντό, ο δρόμος μήκους 200 χιλιομέτρων ήταν αποκλεισμένος με φορτηγά.

Προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση, το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών κατήργησε τα διόδια σε τρεις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Αυτοκίνητα της ισπανικής αστυνομίας συνόδευσαν ορισμένα φορτηγά τα οποία μετέφεραν πετρέλαιο σε ορισμένα βενζινάδικα, με στόχο να αποτρέψουν την εκδήλωση επεισοδίων. Η ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Θαπατέρο, για την οποία η απεργία των οδηγών φορτηγών είναι η σημαντικότερη κοινωνική έκρηξη που αντιμετωπίζει από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία, το 2004, επρόκειτο να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με εκπροσώπους των απεργών. Εχει ωστόσο επισημάνει ότι το να θέσει όριο στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, αποτελεί παραβίαση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 52χρονος οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν, αφού είχε κάνει σήμα σε συνάδελφό του οδηγό για να σταματήσει το φορτηγό του, εκείνος δεν το έκανε. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο άτυχος οδηγός ήταν κρεμασμένος στο όχημα το οποίο δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του φορτηγού. Οι περισσότεροι οδηγοί φορτηγών στην Πορτογαλία, πάντως, ακολουθούν τους Ισπανούς συναδέλφους τους και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία επ’ αόριστον. Ωστόσο, ορισμένοι εξ αυτών έσπασαν την απεργία ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες υποστηρίζει ότι θα επιτύχει συμφωνία με τους απεργούς στο τέλος της εβδομάδας.

Στην Ινδία, 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων με απεργούς που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία εισάγει το 70% του πετρελαίου. Στη Νότιο Κορέα, οι μεταφορείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους παρά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 10,2 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Εκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ανακοίνωσε και ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός, Αμπντουλάχ Μπαντάουι. Τέλος, στο Χονγκ Κονγκ, 500 οδηγοί φορτηγών συμμετείχαν σε διαμαρτυρία προκαλώντας παράλυση στους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή