Δεύτερος γύρος εκλογών και βίας στη Ζιμπάμπουε

Δεύτερος γύρος εκλογών και βίας στη Ζιμπάμπουε

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ζιμπάμπουε να πλησιάζει απειλητικά, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος και ηγέτης του ισχυρότερου έθνους στην ευρύτερη περιοχή, Τάμπο Μπέκι, συναντήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, με τον πρόεδρο Μουγκάμπε αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του τελευταίου πως θα προχωρήσει σε εμφύλιο πόλεμο σε περίπτωση ήττας μετά 28 χρόνια στην εξουσία… Την ίδια ώρα, ένας χορός σχολιαστών, παρατηρητών και πολιτικών προειδοποιούσε με βεβαιότητα ότι είναι απολύτως ανέφικτη η διεξαγωγή μιας δίκαιης ψηφοφορίας, στις 27 Ιουνίου.

Δεν είναι καθόλου σαφές εάν ο κ. Μπέκι, ο οποίος επελέγη από τους ηγέτες της Αφρικής να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση της Ζιμπάμπουε, έχει τη δύναμη να πείσει τον κ. Μουγκάμπε να σταματήσει τις συστηματικές προσπάθειες εκφοβισμού της αντιπολίτευσης και τη χρήση βίας εις βάρος της.

Στο στόχαστρο

Ο κ. Μπέκι τον είχε συναντήσει άλλες δύο φορές μετά τον αμφισβητούμενο πρώτο γύρο των εκλογών του Μαρτίου, αλλά η κτηνώδης εκστρατεία κακοποίησης και εκτέλεσης των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης κλιμακώθηκε, όπως μαρτυρούν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Μπέκι, ο οποίος έγινε ρεζίλι τον Απρίλιο δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση στη χώρα μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Μουγκάμπε, δεν έκανε κανένα σχόλιο την Τετάρτη.

Ο ρόλος του τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος υπερίσχυσε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον πρώτο γύρο της 29ης Μαρτίου, αλλά δεν κατάφερε, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, κατήγγειλε ότι ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είναι υπέρ του Μουγκάμπε και έχει ζητήσει την απόσυρσή του από τη θέση του μεσολαβητή. «Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη απέναντι στους τόσο πολλούς διεθνείς πρωταγωνιστές στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας», διαπίστωσε η κ. Αρμπουρ, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαιώνοντας ότι απελάθηκε λίγο μετά την άφιξή του στη Χαράρε ένας απεσταλμένος του Οργανισμού.

Το ίδιο διαπίστωσε και ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Χάιλε Μενκέριος, ο οποίος έφθασε στη Ζιμπάμπουε και συναντήθηκε με τον κ. Μουγκάμπε την Τρίτη για να συζητήσει το θέμα των εκλογών. Σύμφωνα με τον προσκείμενο στην κυβέρνηση Τύπο, ο κ. Μενκέριος «πραγματοποίησε απλώς επίσκεψη ρουτίνας στη Νότια Αφρική», προσφέροντας τεχνική βοήθεια, χωρίς ιδιότητα απεσταλμένου. Πολίτες, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δυτικοί διπλωμάτες συμφωνούν στο ότι οι βιαιότητες είναι έργο του κυβερνώντος κόμματος, ΖΑΝU-ΡF.

Προειδοποίηση Ανάν

Με πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει στην περίπτωση που δεν κατορθώσει -κάτι που αναμένεται- να διεξαγάγει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. «Ο νικητής μιας άδικης ψηφοφορίας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες: Δεν θα έχει ούτε τη νομιμότητα να κυβερνήσει ούτε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Η απαισιοδοξία για τις εκλογές στη Ζιμπάμπουε γίνεται όλο και πιο έντονη. «Θα ήμασταν πολύ τυχεροί εάν μπορούσαμε να έχουμε απλώς μια ελεύθερη εκλογή», δήλωσε ο Γιάκομπ Ζούμα, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου της Ν. Αφρικής. Οπως το έθεσε ο πρωθυπουργός της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, «είναι προφανές ότι ο κ. Μουγκάμπε δεν θέλει να έχει μια δίκαιη και ελεύθερη εκλογή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή