Η πρώιμη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εθισμό

Η πρώιμη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εθισμό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοί που αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά στην εφηβική ηλικία πιθανότατα στην ενηλικίωση θα είναι άτομα περισσότερο ευάλωτα και εξαρτημένα από το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη κατά την οποία εξετάστηκαν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μεταξύ Αμερικανών γεννηθέντων από το 1934 έως το 1983, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι γυναίκες άρχιζαν να πίνουν ολοένα περισότερο, ξεκινώντας μάλιστα από μικρότερες ηλικίες.

Συγχρόνως, το ίδιο χρονικό διάστημα ο βαθμός εξάρτησης από το αλκοόλ εκτινάχθηκε. Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της εξάρτησης από το αλκοόλ εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι οι γυναίκες αρχίζουν να πίνουν σε ολοένα και νεότερες ηλικίες. Ενα ανάλογο πλαίσιο παρατηρήθηκε και μεταξύ των ανδρών, αν και οι μεταβολές ήταν σαφώς πιο ευδιάκριτες και σοβαρές μεταξύ των γυναικών. Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί «σίγουρη» εξάρτηση από την αλκοόλη, είπε στο Reuters Health ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ric-hard A. Grucza. «Αλλά αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η πρώιμη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν απεικονίζει απλώς και μόνον γενετική προδιάθεση στην εξάρτηση από την αλκοόλη», εξήγησε ο δρ. Grucza, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Washington. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που δοκίμασαν για πρώτη φορά αλκοόλ και η συσχέτιση με εξάρτησή τους από την αλκοόλη μετατοπίστηκαν σημαντικά μέσα σε μερικές δεκαετίες. «Τα γονίδια δεν αλλάζουν σε τέτοιο μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε δρ Grucza.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Expe-rimental Research, βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 40.000 άνδρες και γυναίκες που απάντησαν σε δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ – η μία έγινε μεταξύ 1991 και 1992 και η άλλη μεταξύ 2001 και 2002. Η ομάδα του Grucza διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1934 έως το 1943 άρχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά μέσο όρο στην ηλικία των 22 ετών. Η ηλικία αυτή βαθμιαία ελαττώθηκε μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1943, ενώ αυτές που γεννήθηκαν μετά το 1963 άρχισαν να καταναλώνουν αλκοόλ όταν ήταν 17 ετών. Παράλληλα, ενώ ένα ποσοστό 9% των γυναικών που γεννήθηκαν στο διάστημα 1934 – 1943 είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ κάποια στιγμή της ζωής τους, αυτό ίσχυε για σχεδόν το 22% των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1963. Η αύξηση του ποσοστού πρώιμης κατανάλωσης αλκοολούχων με την πάροδο του χρόνου εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την αύξηση εξάρτησης από το αλκοόλ, υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Επιδράσεις

Οσον αφορά το γιατί η πρώιμη κατανάλωση αλκοόλης οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε εξάρτηση από αυτήν, άλλη έρευνα δείχνει ότι το μυαλό στην εφηβεία «αποκρίνεται» διαφορετικά σε φάρμακα από ό,τι το μυαλό των ενηλίκων, είπε ο δρ Grucza «και αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν και στην ενηλικίωση». Ο ίδιος τόνισε ότι τα τρέχοντα ευρήματα ήταν πολύ σημαντικά, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες και τον πιο υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή