Πώς σχολίασαν το ιρλανδικό «όχι»

Πώς σχολίασαν το ιρλανδικό «όχι»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για το επόμενο βήμα. Οφείλουμε να αφιερώσουμε ικανό χρόνο, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση κατάλληλη για την Ιρλανδία. Δεν πρέπει, όμως, να καθυστερήσουμε».

Χοσέ Λουίς Θαπατέρο πρωθυπουργός Ισπανίας

«Η Ιρλανδία πρέπει να αντιληφθεί ότι το «όχι» της δεν μπορεί να διακόψει την πορεία επικύρωσης του κειμένου της Λισσαβώνας. Οι Ιρλανδοί πρέπει να σεβασθούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων. Δεν βρισκόμαστε ενώπιον ευρωπαϊκής παράλυσης».

Μπράιαν Κάουεν πρωθυπουργός Ιρλανδίας

«Είναι πολύ νωρίς για προτάσεις. Εγκαινίασα γύρο συνομιλιών, ώστε να βρεθεί λύση, που θα διασφαλίσει ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αρνητική μας ψήφος δεν ήταν ψήφος κατά της Ευρώπης».

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ευρωβουλευτής, Πράσινοι

«Η άρνηση των Ιρλανδών δεν μπορεί να υποβαθμισθεί. Αποκαλύπτει την κρίση πολιτικών αξιών, που μαστίζει όλα τα κράτη και οδηγεί τους πολίτες να ταυτίζουν την ευρωπαϊκή ιδέα με το νεο-φιλελευθερισμό».

Πίτερ Μάντελσον επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.

«Οι Ιρλανδοί πολέμιοι της συνθήκης της Λισσαβώνας προέβαλαν ψευδή επιχειρήματα, για την άμβλωση και την εθνική ανεξαρτησία. Ο κοπετός φημών, που απευθύνονταν στις προκαταλήψεις και τους φόβους των ψηφοφόρων, συνεισέφερε στο ιρλανδικό «όχι»».

Αγκελα Μέρκελ καγκελάριος Γερμανίας

«Η συνθήκη της Λισσαβώνας πρέπει να επικυρωθεί ομόφωνα. Χρειαζόμαστε τη συνθήκη. Η Γερμανία διαφωνεί με την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Οι θεσμικές αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να βρούμε λύση».

Γκόρντον Μπράουν πρωθυπουργός Βρετανίας

«Αν και το Δουβλίνο ζήτησε περισσότερο χρόνο, δεν ξεκαθάρισε αν επιδιώκει αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης. Οπως σεβόμαστε τους Ιρλανδούς, έτσι και αυτοί οφείλουν να σεβασθούν τις άλλες χώρες, που επικυρώνουν τη συνθήκη».

Ζακ Ντελόρ πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό. Η συνθήκη τη Λισσαβώνας ως προϊόν συμβιβασμών, δεν αξίζει τις κορόνες αγανάκτησης, που συνοδεύουν το ιρλανδικό «όχι». Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να προβάλλουν καθησυχαστική, και συνάμα συναρπαστική, εικόνα της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή