Οι μέθοδοι πρόβλεψης Φρόιντ και Καφάτου

Οι μέθοδοι πρόβλεψης Φρόιντ και Καφάτου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άλλος ερευνητής της NASA, ο Φρίντμαν Φρόιντ, έχει αναπτύξει κι αυτός μια παρεμφερή θεωρία. Οπως εξηγεί: «Τα πετρώματα που δέχονται πίεση, όταν για παράδειγμα ανασηκώνονται οι τεκτονικές πλάκες, μετατρέπονται σε μπαταρίες συσσώρευσης ενέργειας. Τα ηλεκτρικά φορτία που απελευθερώνονται μπορούν να ταξιδέψουν έπειτα σε μεγάλες αποστάσεις στη Γη». Τα θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια, που απελευθερώνονται, κινούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, με αποτέλεσμα να φθάνουν με ταχύτητα 300 μέτρων ανά δευτερόλεπτο στην επιφάνεια του εδάφους και από εκεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας την αγωγιμότητά της, και έπειτα στην ιονόσφαιρα. Οπως ο Ουζούνοφ της ομάδας Καφάτου, έτσι και ο Φρόιντ μέτρησε έξι μέρες πριν περίεργες ηλεκτρικές ανωμαλίες στην ιονόσφαιρα. Και οι δύο υπολογίζουν ότι η μέθοδός τους «ανταποκρίνεται καλά» σε σεισμούς που εκδηλώνονται έως 35 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της γης.

Οι μέθοδοι πρόγνωσης πάνω στις οποίες εργάζονται οι Καφάτος, Ουζούνοφ, Φρόιντ και πολλοί άλλοι (Ιαπωνία, Καναδάς, Αμερική και Ελλάδα – Βαρώτσος) απασχόλησαν τον περασμένο μήνα το BBC, την εφημερίδα Wall street Journal, το Discovery κ.ά. Οι θεωρίες του Φρόιντ από τη μια και του Καφάτου από την άλλη είναι ανταγωνιστικές μεν, όμως όπως μάς τόνισε ο Ελληνας καθηγητής, «όχι μόνο δεν τσακωνόμαστε όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα θα συνεργαστούμε στην αποστολή δορυφόρων για τον έλεγχο των θεωριών μας».

«Γίνονται ενέργειες συντονισμού τώρα, μιας και όλοι δεχόμαστε χονδρικά τις ίδιες θεωρίες. Ο Βαρώτσος έχει δημοσιεύσει σε καλά περιοδικά και η δουλειά του είναι αξιόλογη. Απέχει όμως από το να ονομαστεί πρόβλεψη, όπως άλλωστε και για τη δική μας δουλειά πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Το σίγουρο είναι πως στις μέρες μας η συνεργασία όλων μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να προχωρήσουμε πιο γρήγορα» λέει στην «Κ» ο κ. Μηνάς Καφάτος.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόγνωση ή όχι, η απάντηση παραδόξως είναι «ναι» «αλλά δεν μας είναι χρήσιμη». «Οπως γίνεται και με την πρόβλεψη του καιρού, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πέραν των δέκα ημερών, έτσι και με τους σεισμούς προβλέπουμε μέχρις ενός σημείου. Αυτή η στιγμή σήμερα είναι μόλις 10 δευτερόλεπτα πριν. Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα δίκτυο ειδοποίησης που περιλαμβάνει περισσότερες από 4.000 συσκευές, οι οποίες συλλαμβάνουν τα πρωτογενή κύματα της θραύσης των πετρωμάτων στο υπέδαφος, τα οποία ακολουθούνται από τα δευτερογενή που είναι και τα καταστροφικά. Ελπίζω με την εξέλιξη της τεχνολογίας να μπορέσουμε να φτάσουμε τα 20 δευτερόλεπτα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πιο κάτω με τη συγκεκριμένη μέθοδο», καταλήγει ο κ. Καφάτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή