Θέμα αποχώρησης θέτει ο Μαλίκι σε ΗΠΑ

Θέμα αποχώρησης θέτει ο Μαλίκι σε ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Συμφωνία για ορισμό χρονοδιαγράμματος, για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον, ο Νούρι Αλ Μαλίκι, πρωθυπουργός του Ιράκ. Είναι η πρώτη φορά που η ιρακινή κυβέρνηση την οποία στηρίζουν οι Αμερικανοί, θέτει το ζήτημα στους Αμερικανούς και την κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψιν αρνηθεί να θέσει το ζήτημα, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στις παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, η βία στο Ιράκ συνεχίζεται αμείωτη. Χθες δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε αγορά στην Μπακούμπα στο κεντρικό τμήμα του Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 14. Την περασμένη Κυριακή, 15 συνολικώς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη χώρα, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι, είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις του Ιράκ είχαν καταφέρει να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις ξένων τρομοκρατών.

Σε μια ευαίσθητη για το Ιράκ συγκυρία, λόγω της διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι διαγράφουν το χρέος ύψους 7 δισ. δολαρίων της Βαγδάτης, μια κίνηση η οποία ερμηνεύεται ως στήριξη στο Νούρι αλ Μαλίκι. Επίσης ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, εκτιμάται ότι θα επισκεφτεί σύντομα το Ιράκ, και θα είναι ο πρώτος Αραβας ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα μετά την εισβολή του 2003.

«Οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά συνεχίζονται», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση στην οποία αυτές κινούνται είναι για τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος για την αποχώρησή τους. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νούρι αλ Μαλίκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είχαν συμφωνήσει να υπογράψουν συμφωνία για την κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ ώς τα τέλη Ιουλίου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για παράταση της παραμονής των Αμερικανών στο Ιράκ πέραν του ερχόμενου Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η εντολή του ΟΗΕ για το Ιράκ. Τον περασμένο μήνα ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της αντίδρασης Ιρακινών πολιτικών, τόσο σουνιτών όσο και σιιτών, ενώ ορισμένοι σιίτες ηγέτες ήταν ιδιαιτέρως αιχμηροί, καταγγέλλοντας την προτεινόμενη συμφωνία ως «αιώνια δουλεία». Μεταξύ των σιιτών ηγετών που ζητούσαν άμεσα τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, είναι ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη δεν σχολίασαν άμεσα τις δηλώσεις Μαλίκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή