Τα νέα χαρτονομίσματα της Κίνας δεν θα έχουν τον Μάο

Τα νέα χαρτονομίσματα της Κίνας δεν θα έχουν τον Μάο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αντίο είπε η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα στον Μάο ή καλύτερα στο πρόσωπο του Κινέζου ηγέτη που δεν θα αναπαρίσταται στα νέα χαρτονομίσματα τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν το ερχόμενο μήνα σηματοδοτώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Στη μία πλευρά των κυανόχρωμων καινούργιων χαρτονομισμάτων, (με αξία 1,46 δολαρίων) θα απεικονίζεται το Εθνικό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας, που λόγω του σχήματός του ονομάζεται και «φωλιά». Πάνω από την αναπαράσταση του σταδίου τοποθετήθηκε το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, Πεκίνο 2008, που μοιάζει με παλιά κινεζική σφραγίδα. Αλλωστε σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να μοιάζει με κινεζικό ιδεόγραμμα. Το φόντο σε αυτή την πλευρά καταλαμβάνει ο Ναός του Ουρανού. Στην άλλη πλευρά του χαρτονομίσματος απεικονίζεται ο Δισκοβόλος, μορφές αθλητών καθώς και ο αριθμός 2008.

Τα χαρτονομίσματα, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν κανονικά και δεν αποτελούν απλώς συλλεκτική σειρά, είναι μία ακόμα απόδειξη για την απόσταση που πλέον χωρίζει την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας από τον ηγέτη του παρελθόντος, το Μάο. Η μορφή του πατέρα της πολιτιστικής επανάστασης μονοπώλησε από το 1999 έως σήμερα όλα τα νομίσματα και τραπεζογραμμάτια της αχανούς χώρας.

Ο Μάο πρωτοεμφανίστηκε στα κινεζικά χαρτονομίσματα 14 χρόνια μετά το θάνατό του, μαζί με τρεις άλλους ηγέτες.

Αλλαξε μορφή, συνήθειες

Πέρα, όμως, από αυτή την αλλαγή, το προ-ολυμπιακό Πεκίνο έχει κατά κοινή ομολογία αλλάξει μορφή και συνήθειες. Ολόκληρες συνοικίες κατεδαφίστηκαν για να δώσουν τη θέση τους στα απαστράπτοντα και υπερμοντέρνα μεγαθήρια, έργα Δυτικών δημιουργών. Τα ταξί είναι πεντακάθαρα, τα λεωφορεία καινούργια και οι γραμμές του μετρό έχουν αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή