Το βιολογικό ρολόι χτυπάει και για τους άνδρες

Το βιολογικό ρολόι χτυπάει και για τους άνδρες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο χρόνος μετρά αρνητικά και για τους άνδρες, όπως συμβαίνει και στις γυναίκες, και ότι η γονιμότητά τους φθίνει από τα μέσα περίπου της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Γαλλική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 12.200 ζευγάρια τα οποία υποβάλλονταν σε θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης, υπέδειξε ότι η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά όταν ο άνδρας είναι μεγαλύτερος των 35 ετών. Μάλιστα, οι πιθανότητες μειώνονται ακόμα περισσότερο όταν ο άνδρας έχει μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Η αλήθεια είναι ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται όταν ο άνδρας μπαίνει στα σαράντα. Οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γονιμότητας υποστήριξαν ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται με το πέρασμα της ηλικίας, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλονται στην φθορά του DNA των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ζευγάρια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Εϊλό, κοντά στο Παρίσι κατά την περίοδο ανάμεσα στο Ιανουάριο 2002 έως το Δεκέμβριο 2006. Σε όλες τις γυναίκες έγινε έγχυση σπέρματος (τεχνητή γονιμοποίηση), διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα εγχύεται στη μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Πρόκειται για μία από τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης. Το ανδρικό σπέρμα πριν από τη θεραπεία ελέγχεται για την ποσότητα αλλά και την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κινηθούν, όπως εξάλλου και το μέγεθος και το σχήμα τους.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης, αποβολής καθώς και γεννήσεων καταγράφηκαν με προσοχή και στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σχετικά με τις εγκυμοσύνες τα οποία τους επέτρεψαν να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες της ανδρικής και ποιοι της γυναικείας υγείας διαδραμάτιζαν μεγαλύτερο ρόλο στην έκβαση της θεραπείας. Οπως αναμενόταν, διαπιστώθηκε ότι η ηλικία της μητέρας είχε σημαντική επίδραση στην επιτυχή ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που είχαν υπερβεί τα 35 χρόνια είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες αποβολής ενώ, ούτως ή άλλως, συνελάμβαναν με μεγαλύτερη δυσκολία.

Ομως η ομάδα των Γάλλων ερευνητών διαπίστωσε ταυτόχρονα ότι όταν ο πατέρας ήταν μεγαλύτερος των 35 ετών, οι αποβολές ήταν συχνότερες. Οταν ο άνδρας ήταν μεγαλύτερος των 40 ετών δυσκολίες καταγράφηκαν και στη σύλληψη. Σε τέτοια ζευγάρια το ένα τρίτο των γυναικών που εγκυμονούσαν κατέληγε σε αποβολή ενώ μόλις στο 10% των περιπτώσεων μπορούσε η γυναίκα να συλλάβει.ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή