Βόμβες διασποράς έπληξαν και αμάχους στον Καύκασο

Βόμβες διασποράς έπληξαν και αμάχους στον Καύκασο

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες βόμβες διασποράς στον πόλεμο με τη Ρωσία τον Αύγουστο, απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε και μερικά από τα όπλα τους δεν λειτούργησαν σωστά με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, καθώς απέτυχαν να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους και κατέληξαν σε γεωργιανά χωριά. Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η οργάνωση Human Rights Watch, προβάλλοντας μια από τις πλέον σοβαρές πτυχές της κρίσης του Καυκάσου.

Οπως ανέφερε η οργάνωση, η Γεωργία και η Ρωσία έκαναν ευρεία χρήση βομβών διασποράς στη διάρκεια του πολέμου, που ξέσπασε όταν το πυροβολικό της Γεωργίας εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας, της αποσχισθείσας φιλορωσικής περιοχής της Γεωργίας, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε μεγάλα τμήματα των γεωργιανών εδαφών.

Νέα στοιχεία

Αν και ήταν η Ρωσία αυτή που υπέστη τη διεθνή κατακραυγή για τους χειρισμούς της στη διάρκεια του πολέμου και μετά, οι ενέργειες των Γεωργιανών ερευνώνται τώρα με όλο και μεγαλύτερη προσοχή. Παρ’ ότι η Γεωργία διαψεύδει τις αναφορές, η νέα έκθεση της Human Rights Watch, που παρουσιάστηκε στη σύνοδο για τα Συμβατικά Οπλα στη Γενεύη την περασμένη Τρίτη, ήλθε να προστεθεί σ’ ένα διογκούμενο σώμα στοιχείων για τις γεωργιανές φρικαλεότητες στον πόλεμο.

Οι βόμβες διασποράς, τυπικά όπλα κατά προσωπικού που εκτοξεύουν πολυάριθμα βομβίδια όταν πυροδοτούνται, στοίχισαν τη ζωή σε 17 αμάχους στη διάρκεια του σύντομου πολέμου στον Καύκασο και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Human Right Watch. Επιπλέον, πολλά από τα όπλα αμφοτέρων των πλευρών δεν λειτούργησαν, σκορπώντας στο γεωργιανό έδαφος εκρηκτικό υλικό που δεν εξερράγη και ήδη έχει προκαλέσει νέες απώλειες, εγκυμονώντας ακόμη κινδύνους για τους πολίτες. Σε αρκετά γεωργιανά χωριά, οι ερευνητές της Human Right Watch βρήκαν υπολείμματα ισραηλινών ρουκετών και βομβιδίων που είχαν χρησιμοποιηθεί από τη Γεωργία. Η εικόνα πρόδιδε «μαζική τεχνική αποτυχία», σύμφωνα με την έκθεση. Οι ρουκέτες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι δύο στις γεωργιανές πόλεις Τίρτζισι και Σίντισι. Επίσης αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ατόμων και ο τραυματισμός άλλων τριών από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί. «Υπήρχαν τόσα πολλά άθικτα βομβίδια μέσα σ’ εκείνους τους αγρούς, που έδιναν την εικόνα ολέθριας αποτυχίας ή δυσλειτουργίας», δήλωσε ο Γκιόργκι Γκόγια, ερευνητής της Human Rights Watch, o οποίος εδρεύει στη Γεωργία και συμμετείχε στην έρευνα της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αναγνωρίσει ότι αγόρασε βόμβες διασποράς από το Ισραήλ και ότι τις χρησιμοποίησε στον πόλεμο, αν και αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν μόνο εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων και όχι σε περιοχές αμάχων. Γεωργιανοί αξιωματούχοι επέκριναν, πάντως, την Ηuman Rights Watch για την έκθεσή της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφορία περί επιθέσεων των γεωργιανών δυνάμεων εναντίον γεωργιανών χωριών. «Αυτό που πιστεύουμε ότι παρεξηγήθηκε πλήρως από την οργάνωση είναι το θέμα των βομβών διασποράς και η υπόθεση ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό υπό γεωργιανό έλεγχο, κάτι που δεν είναι δυνατόν να αληθεύει», δήλωσε ο κ. Κάχα Λομάγια, γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι γεωργιανές βόμβες διασποράς φέρουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής, που μπορεί να αφοπλίσει οποιοδήποτε βομβίδιο.

Η Human Rights, ωστόσο, το αμφισβητεί. «Βρήκαμε δεκάδες βομβίδια που δεν είχαν εκραγεί και κανένα από αυτά δεν είχε μηχανισμό αυτοκαταστροφής», συμπλήρωσε ο κ. Γκόγια.

Παρότι οι ερευνητές της οργάνωσης παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη ρωσικών και γεωργιανών βομβών διασποράς σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις και χωριά εντός της εύφλεκτης ζώνης της Γεωργίας, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι τα ρωσικά όπλα ήταν εκείνα που προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ρωσικός πύραυλος

Σε αντίθεση με τη Γεωργία, η Ρωσία αρνήθηκε με πείσμα ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στον πόλεμο, παρά τα ακλόνητα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Οι ερευνητές της Human Wrights Watch βρήκαν ρωσικά βομβίδια AO-2.5 RTM βομβών διασποράς που ερρίφθησαν από αεροσκάφη σε γεωργιανά χωριά, ανέφερε η έκθεση. Και σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, μια ρωσική βόμβα διασποράς ευθύνεται για το θάνατο ενός Ολλανδού εικονολήπτη και άλλων τεσσάρων ατόμων στη διάρκεια μιας επίθεσης στην κεντρική πλατεία του Γκόρι στις 12 Αυγούστου. Σε έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι αφού εξετάστηκαν στοιχεία, ίχνη, βίντεο και φωτογραφίες διαπιστώθηκε ότι είχε εκτοξευτεί ένας ρωσικός πύραυλος SS-26 φορτωμένος με βόμβες διασποράς, ο οποίος και προκάλεσε τους θανάτους.

Η χρήση βομβών διασποράς καταδικάστηκε παγκοσμίως, εξαιτίας των ολέθριων επιπτώσεων που αυτές προκαλούν στον άμαχο πληθυσμό. Βομβίδια που δεν έχουν εκραγεί και παραμένουν σκορπισμένα σε εκτεταμένες ζώνες εδαφών μπορούν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους. Τουλάχιστον 100 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Βομβών Διασποράς τον Μάιο, υποσχόμενες να αποφύγουν τη χρήση τους, την αποθήκευση και την πώλησή τους σε άλλες χώρες. Η Γεωργία και η Ρωσία δεν υιοθέτησαν τη συνθήκη, ούτε και οι πλέον αφοσιωμένοι χρήστες των βομβών διασποράς, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή