Εζησε το αμερικανικό όνειρο

Εζησε το αμερικανικό όνειρο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέχρι την τελευταία μου ημέρα, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι η ιστορία μου δεν θα ήταν εφικτή σε καμία άλλη χώρα του κόσμου», είπε ο νεοεκλεγείς 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τα παιδικά του χρόνια στη Χαβάη, μέχρι και τη νίκη του στις εκλογές της Τρίτης 4 Νοεμβρίου, η ζωή του Μπαράκ Ομπάμα σημαδεύτηκε από γεωγραφικές μετακινήσεις, αλλά και από την πολιτισμική ανεκτικότητα, που τον κατέστησε πραγματικά «παγκόσμιο» υποψήφιο, τον μόνο ικανό να αποσύρει την Αμερική από την αυτοεπιβεβλημένη διεθνή απομόνωσή της και μονομέρεια, ίδιον των ετών Μπους.

Και το πρωί πήγε στο γυμναστήριο!

Μετά τον πιο εξοντωτικό, προεκλογικό Μαραθώνιο στην αμερικανική πολιτική ιστορία, μετά την αγωνία των exit polls και της καταμέτρησης των ψήφων, μετά μια συγκλονιστική νύχτα στο Γκόραντ Παρκ του Σικάγο με τους 240.000 ενθουσιώδεις οπαδούς – τι κάνει άραγε έπειτα απ’ όλα αυτά, το πρώτο ήσυχο πρωινό του ύστερα από πάρα πολύ καιρό ο άνθρωπος που θα αναλάβει σε λίγο το πιο απαιτητικό και ψυχοφθόρο αξίωμα στον κόσμο; Μα, απλούστατα, πάει στο… γυμναστήριο!

Η αλήθεια είναι ότι προτού κλέψει χρόνο για τη σωματική άσκηση, την οποία συνέχιζε, με τελετουργική συνέπεια, ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε το πρώτο του πρωινό ως πρόεδρος εν αναμονή, απολαμβάνοντας εκείνο που είχε γίνει γι’ αυτόν σπάνια πολυτέλεια τον τελευταίο χρόνο: Ενα ήσυχο, οικογενειακό πρόγευμα στην κουζίνα του σπιτιού του, με τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες του Σάρα και Μάλια.

Στη συνέχεια, ντυμένος με φόρμα γυμναστικής, καπελάκι του μπέιζ μπολ και γυαλιά ηλίου, ξεκίνησε για το γυμναστήριο της γειτονιάς του, το οποίο επισκεπτόταν αρκετά συχνά στα σύντομα διαλείμματα της εκστρατείας του. Αυτοπειθαρχία, συνήθεια ή χόμπι, η ροπή του Ομπάμα προς τη γυμναστική κάμπτεται μόνο από το μεγαλύτερο πάθος του για το μπάσκετ: Την ημέρα των εκλογών καταπολέμησε το στρες κάτω από μια μπασκέτα, παρέα με τους στενούς συνεργάτες του, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα φτιάξει ένα γήπεδο μπάσκετ στον Λευκό Οίκο, όπου θα εγκατασταθεί στις 20 Ιανουαρίου του 2009.

Βγαίνοντας από το γυμναστήριο, ύστερα από μία ώρα άσκησης, ο Ομπάμα έπεσε πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον επευφημήσει και στους αναπόφευκτους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν παρά μία απάντηση, στην ερώτηση αν κοιμήθηκε καλά το βράδυ: «Οχι όσο θα ήθελα», ήταν η απάντηση του Ομπάμα, που είχε γυρίσει σπίτι του στις 2 τα χαράματα μετά την επινίκια συγκέντρωση που έγραψε ιστορία. Στη συνέχεια, ύστερα από ένα βιαστικό ντους στο σπίτι του, κατευθύνθηκε σε ένα από τα γραφεία των Δημοκρατικών, στο κέντρο της πόλης, για να ευχαριστήσει τηλεφωνικά τους επικεφαλής της εκστρατείας του σε όλη τη χώρα και να αρχίσει τις πρώτες διαβουλεύσεις για τη στελέχωση του επιτελείου του.

Μετακόμιση

Πέραν των πολιτικών προβλημάτων που τον τραβάνε από το μανίκι, ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να λύσει σύντομα άλλες, προσωπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες: Πότε θα μετακινηθούν οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον, σε ποιο σχολείο θα πάνε οι δύο κόρες του, ηλικίας 7 και 10 ετών, και ποιο θα είναι το νέο κουτάβι που θα τους πάρει, όπως τους υποσχέθηκε την Τρίτη το βράδυ, στο Γκραντ Παρκ. Πάντως, οι σημερινοί ένοικοι του Λευκού Οίκου προσφέρθηκαν ευγενώς να κάνουν το παν για να διευκολύνουν τους επόμενους: Ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Μπαράκ Ομπάμα ήδη τη νύχτα της Τρίτης για να τον συγχαρεί και τον ενθάρρυνε να επισκεφθεί με την οικογένειά του το ιστορικό κτίριο στο νούμερο 1600 της Λεωοφόρου Πενσυλβάνιας το συντομότερο δυνατό, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης η Λώρα Μπους μίλησε με τη Μισέλ Ομπάμα για να ανανεώσει την πρόσκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή