Ρωσικό «Μονακό» στο Μαυροβούνιο

Ρωσικό «Μονακό» στο Μαυροβούνιο

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκόσμια οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι έγινε αισθητή και στα πορτοφόλια των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν να καταφτάνουν στην ειδυλλιακή πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, με τις αποσκευές τους γεμάτες μετρητά.

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτές είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Βιέντεσλαβ Λίμπμαν, ένας νεαρός πολυεκατομμυριούχος που ασχολείται με κατασκευαστικά έργα. Ηδη έχει δαπανήσει 310 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου με 27 ορόφους, όπως και επαύλεων χτισμένων πάνω στο κύμα, καθώς και μιας μαρίνας για τα σκάφη των πάμπλουτων συμπατριωτών του, ενώ δεν λείπει ειδικός χώρος αναψυχής για τα παιδιά τους. Κι ενώ ο επενδυτικός κλάδος κλυδωνίζεται παγκοσμίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο κ. Λίμπμαν, συνέταιρος στη Mirax Group, την εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Σεργκέι Πολόνσκι, επιμένει ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που κυριολεκτικώς δεν προφταίνει να πωλεί.

Περισσότερα από τα μισά πολυτελή ακίνητα έχουν ήδη πωληθεί σε στελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών, όπως είναι η Gazprom και η Lukoil. Φυσικά οι νέοι ιδιοκτήτες τους τα αγόρασαν μετρητοίς και στις περισσότερες περιπτώσεις, κατέβαλαν το τίμημα προκαταβολικά.

Συναυλία της Μαντόνα

Παρά την οικονομική κρίση «το χρήμα ρέει άφθονο», εξηγεί ο κ. Λίμπμαν, ο οποίος οργάνωσε συναυλία της Μαντόνα στην Μπούντβα, ευελπιστώντας ότι έτσι θα βοηθούσε στην προώθηση της περιοχής. «Ελπίζω ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα βοηθήσει στο να πέσει η τιμή της γης εδώ. Σήμερα είναι πιο ακριβή και από το Μονακό», καταλήγει ο Ρώσος μεγιστάνας.

Χάρη στους κροίσους Ρώσους, το Μαυροβούνιο, έχει απορροφήσει περισσότερες κατά κεφαλήν επενδύσεις από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα τελευταία χρόνια, Ρώσοι επενδυτές αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις στις ακτές του Μαυροβουνίου, οι οποίες θεωρήθηκαν ένα «μοδάτο» υποκατάστατο της Νότιας Γαλλίας και της Τουρκίας. Επίσης, οι Ρώσοι επένδυσαν πάρα πολλά χρήματα στη βιομηχανία της χώρας. Καθώς οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων στρέφονται προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η εισροή του ρωσικού χρήματος θεωρείται από πολλούς σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ως μια μορφή αντίποινων της Μόσχας που προσπαθεί αγοράζοντας, να αποκαταστήσει την επιρροή της στην περιοχή. Ο στρατηγός Μπλαγκόζιε Γκραχόβατς, σύμβουλος του προέδρου της Βουλής της μικρής χώρας, προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Νedeljini Τelegraf ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «εκτοπίζονται» από τα δυτικά Βαλκάνια. «Οποιος έχει το πάνω χέρι στα οικονομικά, το έχει και στα πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρήγγειλε ειδική μελέτη για τις ρωσικές επενδύσεις, καθώς διατυπώθηκαν φόβοι μήπως και η αγορά ακινήτων αποτελεί την τέλεια προκάλυψη για παράνομες συναλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, επανειλημμένως προειδοποίησε για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» που γίνεται στο Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε ως «απόλυτη ανοησία» τους ισχυρισμούς περί γεωπολιτικών κινήτρων των ρωσικών επενδύσεων. «Οταν, πριν από τριάντα χρόνια, οι Βρετανοί άρχισαν να επενδύουν στις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας κανείς δεν διανοήθηκε να μιλήσει περί της δήθεν προσπάθειάς τους να ενισχύσουν την πολιτική τους επιρροή», λέει ο Πεσκόφ. «Οταν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί και Αμερικανοί αγόρασαν ακίνητα στα κράτη του Περσικού Κόλπου, κανείς δεν αναφέρθηκε στην άσκηση πολιτικής πίεσης που ενδεχομένως να επιχειρούσαν. Ομως, κάθε φορά που μιλάμε για τη Ρωσία και για τους Ρώσους, αμέσως μιλάμε για προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης».

Η «ρωσοποίηση» της περιοχής είναι ορατή… δεν είναι λόγια του αέρα. Ο επισκέπτης ακούει και βλέπει Ρώσους παντού. Στις παραλίες, τα κλαμπ, τα κομψά εστιατόρια, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκε και ρωσικό δημοτικό σχολείο. Μέχρι πρόσφατα, μια πινακίδα στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, καλωσόριζε τους επισκέπτες στα ρωσικά.

Ο Λαζάρ Ραντένοβιτς, ο νεαρός αντιδήμαρχος της Μπούντβα, είπε ότι οι Ρώσοι άρχισαν να επενδύουν στην περιοχή πριν από οκτώ χρόνια, αμέσως μετά τους πολέμους που έκαψαν τα Βαλκάνια, όταν οι τιμές των ακινήτων ήταν χαμηλές. Εκτοτε οι ρωσικές επενδύσεις έφτασαν στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Μπούντβα η εισροή κεφαλαίων δημιούργησε μια νέα τάξη εκατομμυρίουχων -500 άτομα στην τελευταία καταμέτρηση- που αύξησαν το εισόδημα της πόλης και βοήθησαν στην ανάπτυξή της.

Σχέσεις αιώνων

Ο κ. Λίμπαν υποστηρίζει ότι οι συμπατριώτες του ελκύονται από τα Βαλκάνια, λόγω της πολιτισμικής σχέσης που έχουν από το 18ο αιώνα, ενώ με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο μοιράζονται και την κοινή θρησκευτική σλαβική ταυτότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην περιοχή θα βοηθήσουν στη «δυτικοποίηση» των Βαλκανίων και θα ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη επιταχύνοντας τελικά την ένταξη των ενδιαφερομένων χωρών σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η σχέση Ρωσίας και Μαυροβουνίου, αλλά και γενικότερα των βαλκανικών κρατών φαίνεται ότι έχει και μια ακόμα πολιτική διάσταση. Ο Ρώσος υπουργός Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης, Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι οι καλές σχέσεις Ρωσίας- Μαυροβουνίου θα καταστραφούν στην περίπτωση που το Μαυροβούνιο αποπειραθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Πούτιν υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, κ. Ντζιουκάνοβιτς στην κατοικία του στο Σότσι, εξήρε τη χώρα για την προώθηση των ρωσικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υπογράμμισε την ανάγκη σύναψης ακόμα στενότερων δεσμών, ενώ των Ιούλιο προχώρησε στην καταργηση της βίζας στα ταξίδια μεταξύ των δύο κρατών.

Συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

Στη γειτονική Σερβία όπου η κυβέρνηση του προέδρου Μπόρις Τάντιτς προσπαθεί να εντάξει τη χώρα στην Ε.Ε., πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι εφαρμόζει την «πολιτική των πετρελαιαγωγών» για να διατηρήσει το Βελιγράδι στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Η Gazprom πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τη Σερβία για να περάσει από εκεί ο αγωγός South Stream. Το πρόγραμμα αποτελεί πρόκληση για το «αγαπημένο παιδί» ΗΠΑ και Ε.Ε. τον αγωγό Nabucco, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία. Ο Μιλουτίν Νίκολιτς, διευθυντής του Citadel της εταιρείας συγχωνεύσων και αγορών του Βελιγραδίου που έχει χειριστεί τις περισσότερες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, υποστηρίζει ότι η εισροή ρωσικών επενδύσεων στη χώρα δεν αποτελεί οργανωμένη «επεκτατική» στρατηγική του Κρεμλίνου.

«Αν η Μόσχα ασκεί όντως επιρροή», εξηγεί ο Νίκολιτς, «είναι επειδή οι Σέρβοι γνωρίζουν την πρόσφατη ιστορία τους, θυμούνται τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τη στήριξη της Δύσης στην ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρωσία δεν χρειάζεται να εποικίσει οικονομικά τη Σερβία, καθώς η πολιτική επιρροή της εδώ είναι ήδη σημαντική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή