Πυρηνική ενέργεια στη Σουηδία

Πυρηνική ενέργεια στη Σουηδία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας ανέκρουσε χθες πρύμναν στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ανακοινώνοντας ότι οι 10 υπάρχοντες αντιδραστήρες μπορεί να αντικατασταθούν από νέους όταν φθάσουν στο τέλος της περιόδου λειτουργίας τους. Η κυβερνητική ανακοίνωση προξένησε αίσθηση, καθώς ανατρέπει την απόφαση που έλαβαν οι Σουηδοί με δημοψήφισμα το 1980 για πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Απόφαση των τεσσάρων

Η απόφαση για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι δύο εξ αυτών (η Μοντ Ολοφσον του κεντρώου κόμματος και ο Γιέραν Χέγκλουντ του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος) ασπάστηκαν τη φιλοπυρηνική στάση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Φρέντρικ Ρέινφελντ μόλις την τελευταία εβδομάδα, αψηφώντας την έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η Σουηδία καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από την πυρηνική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται κυρίως από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Σύμφωνα με το δημοψήφισμα του 1980, τα πυρηνικά εργοστάσια επρόκειτο να κλείσουν ως το 2010. Το χρονοδιάγραμμα αυτό αποφασίστηκε να μην τηρηθεί το 1996 και ώς σήμερα έχουν κλείσει μόλις 2 από τους 12 αντιδραστήρες, αλλά η χώρα παρέμενε προσηλωμένη στον στόχο της σταδιακής εγκατάλειψης όλων των αντιδραστήρων όταν έφθαναν στο τέλος της ζωής τους, δηλαδή στη διάρκεια των προσεχών δύο δεκαετιών.

Η επάνοδος στην πυρηνική ενέργεια, πάγιο αίτημα της σουηδικής βιομηχανίας, παρουσιάστηκε ως τμήμα δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μαζί με την επιστροφή των πυρηνικών εργοστασίων, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο «μια οικονομία χωρίς διοξείδιο του άνθρακα». Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν κι αυτά με κοινή συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια γρήγορη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μια αργή και πολυέξοδη επάνοδο της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η αρχηγός των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών Μόνα Σαλίν.

Παράλληλα, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Αντερς Βίκμαν, αντίθετος με την αλλαγή πλεύσης του κόμματός του, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι η επάνοδος της πυρηνικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί η πυρηνική βιομηχανία. «Το να στηριζόμαστε στην πυρηνική ενέργεια για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σαν να καπνίζουμε για να χάσουμε βάρος. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», είπε η εκπρόσωπος τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Μαρτίνα Κρούγκερ.

Αν το σουηδικό κοινοβούλιο υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, η Σουηδία θα ακολουθήσει στα βήματα της γειτονικής Φινλανδίας, της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας που βρίσκεται κοντά στην απόκτηση νέου πυρηνικού εργοστασίου. Το εργοστάσιο του Ολικιλουότο επρόκειτο να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2009, αλλά διάφορες, οφειλόμενες σε τεχνικούς λόγους, καθυστερήσεις έχουν μεταθέσει την προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας του κατά τρία χρόνια. Πρόσφατες έρευνες της Ε.Ε., που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, κατέδειξαν ότι τα απόβλητά του θα είναι επτά φορές πιο ραδιενεργά από των συμβατικών αντιδραστήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή