Συλλήψεις και απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πακιστάν

Συλλήψεις και απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Πακιστάν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Σε εκατοντάδες συλλήψεις δικηγόρων και μελών της αντιπολίτευσης, καθώς και απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, σε δύο επαρχίες, προχώρησαν χθες οι πακιστανικές αρχές, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη, για σήμερα, έναρξη μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση, μετά έναν μόλις χρόνο στην εξουσία. Παρ’ όλ’ αυτά, η αντιπολίτευση και οι δικηγόροι παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους και να ξεκινήσουν, σήμερα, με αυτοκίνητα και λεωφορεία από τις επαρχίες Σιντ και Μπαλουχιστάν, με στόχο να φθάσουν αύριο στο Παντζάμπ. Τη Δευτέρα θα αρχίσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο, στο Ισλαμαμπάντ.

Οι δικηγόροι του Πακιστάν, το κόμμα του Ναουάζ Σαρίφ, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, και δυο μικρότερα ζητούν από τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί να αποκαταστήσει τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλους δικαστές, τους οποίους απέπεμψε ο Περβέζ Μουσάραφ, το 2007. Ωστόσο, ο Ζαρνταρί αρνείται, ενδεχομένως επειδή φοβάται ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξουσία του ή να ξανανοίξουν παλιές υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του. Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί έτι περαιτέρω από τον περασμένο μήνα, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Σαρίφ και τον αδελφό του να πολιτευτούν. Η απόφαση των πακιστανικών αρχών να προβούν στη σύλληψη 300 ακτιβιστών και να απαγορεύσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε Σιντ και Μπαλουχιστάν θύμισαν σε πολλούς τα κατασταλτικά μέτρα επί των ημερών του στρατηγού Μουσάραφ και σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές επιδεικνύει τις αυταρχικές διαθέσεις της παρούσας κυβέρνησης. Το Ισλαμαμπάντ αντιτείνει ότι στόχος του είναι «να αποτραπεί μια αιματοχυσία στους δρόμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή