Ευνουχισμός των βιαστών στην Τσεχία

Ευνουχισμός των βιαστών στην Τσεχία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάβελ θυμάται τη βίαιη νυχτερινή εφίδρωση που είχε δύο μέρες πριν από τον φόνο. Ο γιατρός του είπε ότι θα του περάσει. Αφού όμως είδε μια βίαιη ταινία του Μπρους Λι, ο Πάβελ λέει ότι ένιωσε ανεξέλεγκτη σεξουαλική επιθυμία. Κάλεσε στο σπίτι του ένα 12χρονο γειτονόπουλο και το μαχαίρωσε κατ’ επανάληψη.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρό του, ο Πάβελ αντλούσε σεξουαλική ευχαρίστηση από τη βία. Εχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια. Ο Πάβελ, που τότε ήταν 18 χρόνων, πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή και πέντε χρόνια σε ψυχιατρείο. Τον τελευταίο χρόνο του στη φυλακή ζήτησε να του αφαιρέσουν τους όρχεις. «Μπορώ επιτέλους να ζήσω γνωρίζοντας ότι δεν είμαι επικίνδυνος για κανέναν, λέει. Ζω μια παραγωγική ζωή. Θέλω να πω στον κόσμο ότι μπορεί να βοηθηθεί». Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων χαρακτήρισε τον χειρουργικό ευνουχισμό «επεμβατικό, μη αντιστρεπτό ακρωτηριασμό» και ζήτησε από την Τσεχία να πάψει να τον προσφέρει στους βιαστές. Αλλοι επικριτές θεωρούν ότι ο ευνουχισμός οδηγεί στα επικίνδυνα μονοπάτια της ευγονικής.

Την τελευταία δεκαετία, 94 βιαστές έχουν ευνουχιστεί στην Τσεχία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή. Υπό την εποπτεία ψυχιάτρου, οι Τσέχοι θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική. Στην Τσεχία ο ευνουχισμός είναι εθελοντικός, ενώ η Πολωνία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα τον επιβάλλει, τουλάχιστον σε κάποιους καταδικασμένους για παιδεραστία. Αυτό που σκέφτονται να επιβάλουν στην Πολωνία είναι ο φαρμακευτικός ευνουχισμός, η συγκράτηση των ορέξεων μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ ισχύει από πέρυσι νόμος που επιτρέπει στους δικαστές να ζητούν φαρμακευτικό ευνουχισμό όσων καταδικάζονται δεύτερη φορά για βιασμό. Κάποιοι αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του χειρουργικού ευνουχισμού. Το συμβούλιο της Ευρώπης ανακάλυψε τρεις περιπτώσεις Τσέχων ευνουχισμένων που διέπραξαν βίαια εγκλήματα, μεταξύ αυτών και παιδεραστία.

Ομως μελέτη μεταξύ 900 ευνουχισμένων που έγινε στη Δανία τη δεκαετία του ’60 έδειξε ότι το ποσοστό διάπραξης νέων αδικημάτων έπεσε στο 2,3% από 80%. Κάποιοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά, αναφέροντας ότι οι μελέτες επαφίενται στα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι βιαστές. Ο Φρεντ Μπέρλιν, ιδρυτής της κλινικής σεξουαλικών ανωμαλιών του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς υποστήριξε ότι ο φαρμακευτικός ευνουχισμός είναι λιγότερο επεμβατικός από τον χειρουργικό και προσφέρει και δικλίδες ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή