«Ναι» σε διάλογο με το Ισραήλ, λέει ο Ασαντ

«Ναι» σε διάλογο με το Ισραήλ, λέει ο Ασαντ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Θετικός στο ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση της διαμεσολάβησης της Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ. Ο Σύρος ηγέτης δήλωσε σε ιαπωνική εφημερίδα ότι η πορεία των μέχρι στιγμής διαβουλεύσεων σε επίπεδο κατώτερων αξιωματούχων εξαρτάται πλέον από τη στάση της επερχόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι τον ενδιαφέρει η προοπτική της προσωπικής του ανάμειξης στη διαδικασία για την περιφερειακή ειρήνη, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται συμφωνίες τόσο με τη Χεζμπολάχ, όσο και με τη Χαμάς. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Χααρέτς» υποστηρίζει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρόεδρος του δεξιού Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου απέστειλε μήνυμα στον Σύρο ηγέτη με το οποίο δεσμεύεται ότι δεν θα προκαλέσει τον πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών και ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τις πιθανότητες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Χθες το απόγευμα, πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Νετανιάχου, Ντίνα Λίμπστερ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της «Χααρέτς». Νωρίτερα, ο Δρούζος βουλευτής του Λικούντ, Αγιαμπ Καρά, είχε επιβεβαιώσει ότι συναντήθηκε με αλαουίτη πολιτικό από τη Συρία, ο οποίος τον ενημέρωσε για το ενδιαφέρον της Δαμασκού να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την επερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Λικούντ, Γιουβάλ Στάινιτζ, εκτίμησε ότι το πρόσωπο που συνάντησε ο κ. Καρά δεν είναι άλλο από τον εξόριστο αντιφρονούντα με το καθεστώς Ασαντ, Φαρίντ Γκάρντι. «Ο Γκάρντι έχει πολλούς γνωστούς στο Ισραήλ και σίγουρα δεν πρόκειται για άτομο που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το συριακό καθεστώς», τόνισε ο κ. Στάινιτζ.

Στο μεταξύ, ο κ. Ασαντ βρίσκεται από σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου θα συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών.

Επισημαίνεται ότι οι σχέσεις της Συρίας με τη Σαουδική Αραβία επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια με αφορμή τη στενή συνεργασία της πρώτης με το Ιράν. Οι Σαουδάραβες δεν κρύβουν ότι στόχος των συναντήσεων είναι η προώθηση της αραβικής πρωτοβουλίας του 2002 για ειρήνη με το Ισραήλ. Πρόκειται για τη γνωστή αραβική πρόταση που προβλέπει εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, εφόσον αυτό υποχωρήσει στα σύνορα του 1967.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή