ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Δεκαπέντε, περίπου, τόνοι πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο έδαφος της Σερβίας κατά τη διάρκεια των ένδεκα εβδομάδων που η βαλκανική χώρα βομβαρδίστηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις. Οι στόχοι των περισσότερων από πενήντα χιλιάδων βομβών και πυραύλων υπολογίζονται σε εκατόν δεκαέξι, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονταν στη νότια Σερβία και το Κόσοβο. Στις περιοχές αυτές, άλλωστε, είχε αναπτυχθεί ο κυρίως όγκος του σερβικού στρατού. Επισημαίνεται ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο τοποθετείται στην κορυφή του πυρομαχικού προκειμένου να διευκολύνει τη διάτρηση των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων του εχθρού. Μολονότι η ουσία αποδυναμώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του πυρομαχικού, παραμένει ιδιαίτερα τοξική.
Οι ειδικοί, πάντως, διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου του απεμπλουτισμένου ουρανίου για την υγεία των κατοίκων. Αποστολή ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ στο Κόσοβο είχε αποφανθεί το 2000 ότι δεν υπήρχαν ίχνη διαδεδομένης μόλυνσης στα σημεία που έπεσαν οι βόμβες αυτού του τύπου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (WHO) ένα χρόνο αργότερα. Παρά ταύτα, ο Βρετανός ειδικός και μέλος του WHO, Κιθ Μπέιβστοκ, παραδέχτηκε ότι το εν λόγω πόρισμα δεν είναι καταληκτικό, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς.
Οι γιατροί του Κοσόβου, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά της περιοχής ήταν 0,001% πριν από τους βομβαρδισμούς, ενώ σήμερα αγγίζουν το 1%», λέει ο δρ Νεμπόζσα Σρμπλιάκ από το σερβικό χωριό της Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί γιατροί στην Πρίστινα, με τους οποίους συνεργάζεται, του αποκάλυψαν ότι τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί σ’ ολόκληρο το Κόσοβο μετά το 1999. «10 στους 300.000 εμφάνιζαν κακοήθεις όγκους πριν από το 1999, τη στιγμή που σήμερα πάσχουν από καρκίνο 20 στους 60.000», υποστηρίζει ο δρ Σρμπλιάκ.
Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου έχει παρατηρηθεί και στη γειτονική Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου οι νατοϊκές δυνάμεις είχαν και πάλι κάνει χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου εναντίον των Σερβοβόσνιων το 1995. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από τριακόσιοι κάτοικοι των συνοικιών Χατζίσι και Χαν Πιτζεσάκ του Σεράγεβο πέθαναν από καρκίνο από το 1996 μέχρι το 2000.
«Πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό», σχολιάζει η δρ Σλάβιτσα Γιοβάνοβιτς. «Είναι, ωστόσο, και ένα ζήτημα που ουδείς είναι διατεθειμένος να το εξετάσει», ισχυρίζεται η ίδια. «Οι κάτοικοι των συνοικιών αυτών μετακόμισαν σε άλλες περιοχές μετά το τέλος του πολέμου και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει η βούληση προκειμένου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση», εξηγεί η κ. Γιοβάνοβιτς.
Παρόμοια προβλήματα υγείας έχουν αναφερθεί και από τους Ιταλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στις λεγόμενες «μολυσμένες» περιοχές ως μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Αρκετοί απ’ αυτούς πέθαναν από καρκίνο και οι οικογένειές τους προσπαθούν σήμερα να αποδείξουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.