Λύση εδώ και τώρα καλείται να δώσει το G20

Λύση εδώ και τώρα καλείται να δώσει το G20

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ολα τα προβλήματα του κόσμου σε μια μέρα θα επιχειρήσουν να επιλύσουν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο την Πέμπτη. Τα σημερινά προεόρτια της συνόδου περιλαμβάνουν ζωηρές διαδηλώσεις το πρωί και δείπνο μεταξύ των ηγετών το βράδυ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να προσγειωθεί χθες το βράδυ στο Λονδίνο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη. Ο Ομπάμα θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, προτού μετάσχει στην ολομέλεια του G20, στην οποία περιλαμβάνονται εκτός από τις ΗΠΑ, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία, Ινδονησία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Το κεντρικό ζητούμενο της συνόδου είναι ο διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι ηγέτες θα αναζητήσουν μέτρα για την τόνωση των οικονομιών, για την εξυγίανση των τραπεζών, για την τόνωση του διεθνούς εμπορίου και την υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμιστικών κανονισμών του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Παραμένει αβέβαιο

Πλην της διαφαινόμενης συμφωνίας για ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αβέβαιο παραμένει το πόσα και ποια άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν. Οι δύο προσεγγίσεις που επιχειρεί να γεφυρώσει ο οικοδεσπότης της συνόδου, Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, είναι από τη μία η αμερικανική τακτική των μεγάλων τονωτικών ενέσεων ρευστού στην οικονομία και από την άλλη η ευρωπαϊκή έμφαση στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου. Καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την άλλη, αφού το αποτέλεσμα των οικονομικών ενέσεων σε έναν μόνο πυλώνα της διεθνούς οικονομίας κινδυνεύει να «χαθεί» ενισχύοντας την οικονομία άλλων κρατών που δεν ανταποδίδουν την εξυπηρέτηση, ενώ οι κανονισμοί στο διεθνές οικονομικό σύστημα είναι ανίσχυροι αν δεν υιοθετηθούν απ’ όλους. Σε μια ένδειξη της παρασκηνιακής διελκυστίνδας κατά την προετοιμασία της συνόδου, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα αποχωρήσει από τη σύνοδο και δεν θα υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν αν δεν ικανοποιηθούν οι γαλλικές θέσεις. Η Λαγκάρντ δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Επίσης, αβέβαιο παραμένει σε ποιο βαθμό θα μετατραπούν σε πράξη οι προθέσεις των ηγετών να φέρουν τους φορολογικούς παραδείσους εντός του διεθνούς οικονομικού συστήματος και να επιβάλουν αυστηρούς κανονισμούς στη λειτουργία των hedge funds και του σκιώδους χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε πρόσφατες ομιλίες του, ο Γκόρντον Μπράουν έχει τονίσει την ανάγκη να προστεθεί μια «ηθική διάσταση» στη διαχείριση της διεθνούς οικονομίας, φροντίζοντας ωστόσο να μη δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμα της συνόδου.

Η θέση του Μπράουν είναι λεπτή, δεδομένου ότι ως υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας την δεκαετία 1997 – 2007 είχε υπερασπιστεί με πάθος την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παρούσα κρίση.

Το πρόβλημα

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονταν σήμερα στο Σίτι του Λονδίνου, την οικονομική καρδιά της πόλης. Λόγω των διαδηλώσεων, οι τραπεζίτες δέχθηκαν συστάσεις να μην κυκλοφορούν με κουστούμια αλλά με σπορ ενδυμασία, ενώ πολλές εταιρείες ακύρωσαν τις μη απαραίτητες δραστηριότητες. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν μερικοί κακοί τραπεζίτες και ότι οι ρυθμιστικές αρχές κοιμούνται», είπε ο Μάικλ Ρέινσμπρο, της οργάνωσης G20-Μeltdowπου οργανώνει τις διαδηλώσεις. «Το πρόβλημα είναι πολύ πιο συστημικό και δεν μπορεί να αγνοηθεί γιατί ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος».

Οι 20 ηγέτες θα συναντηθούν στο συνεδριακό κέντρο ExCel, που βρίσκεται στην περιοχή των Ντόκλαντς, αρκετά χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου και μακριά από τις διαδηλώσεις. Η βρετανική αστυνομία κινητοποίησε 2.500 άνδρες για τη φύλαξη της συνόδου, φοβούμενη τόσο περιστατικά βίας όσο και τρομοκρατικές επιθέσεις. Η αστυνομία εξετάζει κατά πόσον είχαν σκοπό να προξενήσουν αναστάτωση στη σύνοδο οι πέντε νεαροί που συνελήφθησαν την Δευτέρα στο Πλίμουθ με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Οι πέντε, μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας φοιτητής, βρέθηκαν να κατέχουν ψεύτικα όπλα, πυροτεχνήματα και πολιτικά έντυπα. Το δικαστήριο έχει προθεσμία ώς την Παρασκευή να τους απαγγείλει κατηγορίες ή να τους αφήσει ελεύθερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή