Μεντβέντεφ και Μέρκελ για κρίση, ενέργεια

Μεντβέντεφ και Μέρκελ για κρίση, ενέργεια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και για την ενίσχυση της «πολύπτυχης στρατηγικής συνεργασίας» Ρωσίας – Γερμανίας συζήτησαν, χθες, εν όψει της συνόδου κορυφής της ομάδας του G20, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός σύγχρονου νομισματικού συστήματος, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Το ισχύον σύστημα», είπε, «δεν είναι ιδανικό». Την ανάγκη δημιουργίας «μιας νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής» επισήμανε με τη σειρά της η κ. Μέρκελ, καλώντας τους ηγέτες του G20 να πάρουν σχετικές αποφάσεις στη σύνοδο.

«Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες αφιερώνουν χρόνο για να συζητήσουν τις προτάσεις των δύο χωρών τους προτού μεταβούν στο Λονδίνο για τη σύνοδο κορυφής καταδεικνύει την επιθυμία τους να ενισχύσουν και να συνεχίσουν την πολύπτυχη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με τη Γερμανία», ανέφερε το Κρεμλίνο σε προηγούμενη ανακοίνωσή του. Οι κ. Μεντβέντεφ και Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις και για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, που είναι ο κυριότερος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και για θέματα ασφαλείας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ρωσική πρόταση για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας, μια ιδέα που ο πρόεδρος Μεντβέντεφ κατέθεσε πέρυσι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο χωρίς να λάβει θετική ανταπόκριση από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Η διατήρηση φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία απασχολεί όλο και περισσότερο τα μέλη του ΝΑΤΟ, λόγω των δυσκολιών της αποστολής τους στο Αφγανιστάν, μετέδιδε χθες το γαλλικό πρακτορείο. H Γερμανία έχει αποστείλει στο αφγανικό μέτωπο περίπου 3.500 στρατιώτες, ως ένα από τα 41 κράτη που σχηματίζουν τη διεθνή δύναμη ΙSΑF.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο κυριότερος πελάτης της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας από τη Μόσχα το 40% των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο. Η οικονομική κρίση έχει εντείνει το γερμανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του γερμανορωσικού αγωγού Nord Steam, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία μέσω Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο κ. Μεντβέντεφ συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή