Στατίνες για καταπολέμηση των θρόμβων

Στατίνες για καταπολέμηση των θρόμβων

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα συμπεράσματα από μια μεγάλη μελέτη δείχνουν ότι οι στατίνες είναι φάρμακα ευεργετικά όχι μόνον όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αλλά περιορίζουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στις φλέβες. Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας καταδεικνύει ότι σχετικώς υγιή άτομα τα οποία ελάμβαναν μια ισχυρή στατίνη είχαν κατά 43% μικρότερη πιθανότητα να σχηματίσουν θρόμβους αίματος, μια κατάσταση επιστημονικά γνωστή ως θρομβοεμβολισμός, σε σχέση με αυτούς που ελάμβαναν ψευδοφάρμακο.

Οι θρόμβοι, οι οποίοι συχνά αναπτύσσονται στα πόδια, μπορεί να αποβούν μοιραίοι εάν «μετακινηθούν» π.χ. στους πνεύμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC), σε περίπου 600.000 Αμερικανούς αναπτύσσονται φλεβικοί θρόμβοι ετησίως και περίπου 100.000 άτομα καταλήγουν λόγω αυτών.

Ο κίνδυνος να εμφανιστούν σε κάποιον θρόμβοι αίματος αυξάνεται με την ηλικία και τα άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν γενετικές ανωμαλίες ή παρέμειναν επί μακρόν αδρανή λόγω κάποιας εγχείρησης ή τραυματισμού τείνουν να τους αναπτύξουν ευκολότερα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη ονόματι Jupiter, που έγινε υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Νοσοκομείου Brigham και Γυναικών στη Βοστώνη. Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των στατινών σε άτομα χωρίς υψηλή χοληστερόλη ή ιστορικό καρδιοπάθειας και σε αυτήν συμμετείχαν 17.802 άτομα από 26 χώρες, ηλικίας οι άνδρες 50 ετών και άνω και οι γυναίκες 60 ετών και άνω. Ολοι έλαβαν είτε μια στατίνη είτε ψευδοφάρμακο.

Τα ευρήματα

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης Jupiter ήταν ότι η στατίνη ελάττωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ποσοστό άνω του 50%, μειώνοντας επίσης δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου. Ετσι, οι εθνικές ιατρικές επιτροπές σκέπτονται να διευρύνουν τις οδηγίες για το ποια άτομα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες.

Η μελέτη για τους θρόμβους του αίματος αποτελούσε δευτερεύοντα στόχο για τους ερευνητές, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Paul M. Ridker, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής νόσου στο νοσοκομείο Brigham και Γυναικών. Με τη συμμετοχή υγιών ατόμων στη μελέτη, ο συνολικός αριθμός ατόμων με θρόμβoυς ήταν μικρός -94 στο σύνολο- αλλά από την ομάδα του ψευδοφαρμάκου ανέπτυξαν θρόμβους 60 άτομα σε σύγκριση με 34 άτομα από εκείνα που ελάμβαναν τη στατίνη.

Ο δρ Ridker συμπλήρωσε ότι οι θεραπευτικές αγωγές για άτομα τα οποία έχουν θρόμβους -συνήθως λαμβάνουν για μερικούς μήνες αντιθρομβωτικά φάρμακα, όπως warfarin ή ηπαρίνη- μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες και γι’ αυτό χρειάζονται συχνή παρακολούθηση. «Αλλά ο περιορισμός σχηματισμού θρόμβων αίματος στα άτομα που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη καταγράφηκε χωρίς καθόλου κίνδυνο αιμορραγίας», είπε ο ίδιος.

Η Jupiter είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που έλαβε υπόψη την επίδραση στατινών στους θρόμβους αίματος τυχαίως επιλεγμένων ατόμων, αν και μικρότερης κλίμακας μελέτες κατέδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνεται μια ανασκόπηση του 2008 στο Ιατρικό Κέντρο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη σε καρκινοπαθείς οι οποίοι ελάμβαναν στατίνες. Ο δρ Ridker διευκρίνισε ότι άρχισε να συνταγογραφεί στατίνες επιπροσθέτως με αντιθρομβωτικά σε ασθενείς οι οποίοι είχαν προηγουμένως ένα φλεβικό θρόμβο αίματος. Μερικοί ειδικοί, ωστόσο, ανέφεραν ότι χρειάζονταν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Παρενέργειες

Η στατίνη που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη Jupiter είναι η πιο ισχυρή που κυκλοφορεί στην αγορά. Πρόκειται για τη rosuvastatin, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Crestor και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η «εξασθένηση» των μυών και προβλήματα στα νεφρά. Αυτά, ωστόσο, δεν καταγράφηκαν ως προβλήματα στην κλινική μελέτη Jupiter, αν και υπήρξε μια μικρή αύξηση στην εμφάνιση διαβήτη. Δεν είναι σαφές κατά πόσον κάθε στατίνη θα μπορούσε να έχει την ίδια δράση με το Crestor, οι περισσότεροι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι οι στατίνες έχουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη δοσολογία.

Δείκτης κινδύνου η υψηλή CRΡ

Στο Συνέδριο Καρδιολογίας και στην ιστοσελίδα του περιοδικού Lancet, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Paul Ridker θα παρουσιάσει κι άλλα συμπεράσματα από τη μεγάλη μελέτη Jupiter, εστιάζοντας στον ρόλο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ή αλλιώς CRP, η οποία υποδεικνύει φλεγμονή στο σώμα. Κι ενώ τα άτομα που επελέγησαν για τη μελέτη δεν είχαν υψηλή LDL -η«κακή» χοληστερόλη-, εν τούτοις είχαν υψηλά επίπεδα CRΡ.

Υστερα από κατά μέσον όρο περίπου δύο έτη, ο δρ Ridker διαπίστωσε ότι τα άτομα τα οποία διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. ελάμβαναν στατίνη και ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν όχι μόνο πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και πολύ χαμηλά επίπεδα CRP. O δρ Ridker είπε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με υψηλά επίπεδα CRP πρέπει να λαμβάνουν στατίνες, μια σύσταση την οποία εξετάζουν σοβαρά οι εθνικές ιατρικές επιτροπές των ΗΠΑ. Τόνισε μάλιστα ότι η φλεγμονή που αναπτύσσεται, και όχι μόνον η υψηλή χοληστερόλη, φαίνεται να ευθύνεται για τα καρδιολογικά προβλήματα και δεν αποτελεί απλώς μια ένδειξη προβλήματος. «Κι αυτό κατά τη γνώμη μου ενδυναμώνει την υπόθεση ότι η φλεγμονή αποτελεί την αιτία», είπε ο δρ Ridker, ο οποίος βοήθησε στη ανακάλυψη της εξέτασης για τον έλεγχο της CRΡ.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. «Κατά πόσον αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μένει ακόμη να προσδιοριστεί», είπε ο δρ Daniel J. Rader, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, «ίσως όμως υποδεικνύει ότι η CRP αποτελεί πράγματι ένα δείκτη κινδύνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή