Εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες άμαχοι στην κοιλάδα Σουάτ

Εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες άμαχοι στην κοιλάδα Σουάτ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Χιλιάδες Πακιστανοί άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στα πεδία των μαχών και αδυνατούν να διαφύγουν από την κοιλάδα Σουάτ, όπου εξελίσσεται μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, προειδοποίησε χθες η οργάνωση Human Rights Watch. H εκστρατεία των πακιστανικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, αποτελεί την πλέον συντονισμένη έως τώρα προσπάθεια απώθησης των εξτρεμιστών, αλλά έχει πυροδοτήσει έξοδο έως και 2,3 εκατομμυρίων ατόμων, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης. Από αυτά, περίπου 200.000 εκφράζονται φόβοι ότι βρίσκονται ακόμη στην κοιλάδα. Πέρα από τον κίνδυνο των πυρών, αυτοί οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, παρατήρησε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα πεδία των μαχών της Σουάτ αντιμετωπίζουν τη μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή, εκτός εάν ο πακιστανικός στρατός άρει πάραυτα την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα», δήλωσε ο Μπραντ Ανταμς, επικεφαλής της αρμόδιας για την Ασία υπηρεσία της οργάνωσης. Ο στρατός εξαπέλυσε την εκστρατεία του στις αρχές του μηνός, αφού οι μαχητές, ενθαρρυμένοι από την επίμαχη ειρηνευτική συμφωνία στην κοιλάδα Σουάτ επέκτειναν τις δυνάμεις τους στην ευρύτερη περιοχή. Επικρίνοντας τη συμφωνία ως έμμεση υποχώρηση, η Ουάσιγκτον στη συνέχεια καλωσόρισε την επιχείρηση του στρατού για την εκκαθάριση της κοιλάδας. Το δράμα των προσφύγων, ωστόσο, δημιουργεί πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στο Πακιστάν, που ήδη δανείστηκε 7,6 δισ. δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ υπάρχει κίνδυνος να στρέψει την κοινή γνώμη κατά του στρατού. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, πυκνώνουν οι αναφορές για απώλειες αμάχων από τα πυρά του στρατού και τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά και οι πληροφορίες για εκτελέσεις αμάχων από τους Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της ρίψης από αέρος τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού, ενώ αμφότερες οι πλευρές πρέπει επειγόντως να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός διαδρόμου διαφυγής των προσφύγων, αλλά και εισόδου των ανθρωπιστικών οργανώσεων, υπογράμμισε η Human Rights Watch.

Ο πακιστανικός στρατός στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μαχών στη Σουάτ σκοτώθηκαν 29 μαχητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή