H εργασία προστατεύει από το αλτσχάιμερ

H εργασία προστατεύει από το αλτσχάιμερ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασπίδα προστασίας κατά του αλτσχάιμερ είναι η συνέχιση της εργασίας ακόμα κι όταν τα χρόνια περνούν.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, κατά την οποία αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με 1.320 πάσχοντες από γεροντική άνοια, εκ των οποίων 320 άνδρες, όσοι εξακολούθησαν να εργάζονται μέχρι τα γεράματά τους και διατηρήθηκαν δραστήριοι δεν εμφάνισαν την εκφυλιστική αυτή νόσο του εγκεφάλου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κινγκ Κόλετζ του Λονδίνου και πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση International Journal of Geriatric Ρsychiatry.

Η γεροντική άνοια προκαλείται λόγω της μαζικής απώλειας κυττάρων από τον εγκέφαλο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προστατευθούμε από αυτήν την εγκεφαλική φθορά είναι η αύξηση των συνάψεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που επιτυγχάνεται με το να διατηρούμαστε διανοητικώς δραστήριοι σε όλη μας τη ζωή.

Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η μόρφωση και η καλύτερη παιδεία συνδέεται με ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Καθυστερεί έξι εβδομάδες

Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος που παραμένει ενεργός μέχρι την τρίτη ηλικία είναι πολύ λιγότερο ευάλωτος στις φθορές που επιφέρει η γήρανση. Ανθρωποι, παραδείγματος χάριν, που βγαίνουν στη σύνταξη πολύ αργότερα από το κανονικό όριο εμφάνισαν αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία από όσους αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον κόσμο της εργασίας νωρίς. Οπως διαπιστώθηκε, για κάθε πρόσθετο χρόνο δουλειάς η εμφάνιση αλτσχάιμερ καθυστερεί κατά έξι τουλάχιστον εβδομάδες.

Οι ερευνητές, βέβαια, παραδέχονται ότι ο σημερινός συνταξιούχος είναι διαφορετικός από αυτόν του παρελθόντος, καθώς για πολλούς ανθρώπους σήμερα η τρίτη ηλικία και η έξοδος από τον εργασιακό στίβο μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο εξίσου ενδιαφέρουσα και δραστήρια όσο και τα χρόνια της εργασίας. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σάιμον Λάβστοουν, η διανοητική διέγερση που έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κατά την παραμονή τους στους χώρους εργασίας μπορεί να προλάβει την έκπτωση των διανοητικών τους ικανοτήτων και να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Πιο πολλές έρευνες

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερες έρευνες έτσι ώστε να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί που τίθενται σε λειτουργία αλλά και ποιος παράγοντας της εργασίας είναι αυτός που μας προστατεύει από την άνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή