H Σοτομαγιόρ στο Ανώτατο Δικαστήριο

H Σοτομαγιόρ στο Ανώτατο Δικαστήριο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια «γυναίκα εμπνευσμένη, η οποία πιστεύω ότι υπηρετεί τη Δικαιοσύνη με τον καλύτερο τρόπο», διόρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη θέση του φιλελεύθερου δικαστή, Ντέιβιντ Σούτερ. Πρόκειται για τη Σόνια Σοτομαγιόρ, 54 ετών, έως τώρα δικαστή ομοσπονδιακού εφετείου, η οποία -εάν ο διορισμός της εγκριθεί από τη Γερουσία- θα γίνει η πρώτη ισπανικής καταγωγής δικαστικός που θα υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή επιφανείς γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, προειδοποιώντας ότι η επικύρωση του διορισμού δεν θα γίνει αυτομάτως και υπονοώντας ότι επίκειται μάχη γύρω από το όνομά της.

Εξέταση προσόντων

«Οι συνάδελφοί μας του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν πολλάκις παρατηρήσει ότι η Γερουσία δεν είναι μια απλή σφραγίδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μιτς Μακόνελ αμέσως μετά την αποκάλυψη του διορισμού της κ. Σοτομαγιόρ. «Αναλόγως, διατηρούμε την πεποίθηση ότι θα διασφαλίσουν (οι Δημοκρατικοί) πως θα υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία αυτού του διορισμού όπως και μια πλήρης και δίκαιη διαδικασία αμφισβήτησης του διορισμού και εξέτασης των προσόντων της υποψηφίου», δήλωσε ο κ. Μακόνελ. Η κ. Σοτομαγιόρ «πρέπει να αποδείξει την αμεροληψία της σε κρίσιμες αποφάσεις και τον ρόλο της σε υποθέσεις που κρίθηκαν δίκαια και όχι με βάση προσωπικά συμφέροντα, αισθήματα και προτιμήσεις», δήλωσε με τη σειρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Κόρνιν.

Κρίσιμα θέματα

Η απόφαση του Ομπάμα να επιλέξει τη φιλελεύθερη Σόνια Σοτομαγιόρ είναι απίθανο να αλλάξει την ιδεολογική ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ο Ντέιβιντ Σούτερ, 69 ετών, ανήκε και αυτός στο φιλελεύθερο στρατόπεδο. Το δικαστήριο, που εξετάζει κρίσιμες υποθέσεις αμβλώσεων ή θανατικής καταδίκης, αποδείχθηκε οριακά διχασμένο σε πολλά σημαντικά ζητήματα, αποτελούμενο από μια πλειοψηφία συντηρητικών μελών και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές.

Παρά τις επικρίσεις του συντηρητικού στρατοπέδου, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δεν προκύψει κάποιο αναπάντεχο σκάνδαλο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ακυρωθεί ο διορισμός. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτελούν τα καθήκοντά τους διά βίου, αλλά η τοποθέτησή τους πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία.

Η Σόνια Σοτομαγιόρ, κόρη Περουβιανών γονέων, είναι γνωστή κυρίως για τη δικαστική απόφαση του 1995 με την οποία απαγορεύτηκε στην ομοσπονδία του μπέιζμπολ, Major League Baseball, να χρησιμοποιήσει αναπληρωματικούς παίκτες στη διάρκεια της μεγάλης απεργίας εκείνου του έτους. Με βάση τις έως τώρα αποφάσεις της στη θέση του δικαστή του εφετείου της Νέας Υόρκης, η Σοτομαγιόρ θεωρείται βέβαιο ότι ασπάζεται τις ίδιες απόψεις με τον απερχόμενο Ντέιβιντ Σούτερ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Σοτομαγιόρ περιέγραψε πως αποφάσισε να γίνει δικαστής σε ηλικία 10 ετών, οπότε παρακολουθούσε μια τηλεοπτική εκπομπή για τον Ποινικό Κώδικα και αντιλήφθηκε τη βαρύτητα του αξιώματος. Μεγάλωσε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όπου η οικογένειά της περνούσε από τη μια δυσκολία στην άλλη. Το 1996, η Σοτομαγιόρ, της οποίας ο αδελφός έγινε γιατρός, προήδρευσε μιας δίκης για την υπόθεση της οικογένειας ενός δικηγόρου, θύματος του έιτζ, που μήνυσε τους δημιουργούς της ταινίας «Φιλαδέλφεια», υποστηρίζοντας ότι το Χόλιγουντ έκλεψε την ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή