Τα SMS αλλάζουν… τους εφήβους

Τα SMS αλλάζουν… τους εφήβους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάνουν τη νύχτα όταν οι γονείς τους κοιμούνται. Το κάνουν στα εστιατόρια, διασχίζοντας τον δρόμο, όταν βρίσκονται στο σχολείο, ακόμα και με κλειστά τα μάτια και τα χέρια πίσω από την πλάτη, μέχρι να πονέσουν τα δάκτυλά τους. Ο Αμερικανός έφηβος στέλνει και λαμβάνει 2.272 μηνύματα τον μήνα και αυτό μόνο την τελευταία διμηνία του 2008, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Νίλσεν. Δηλαδή, δέχθηκε 80 μηνύματα ημερησίως, το διπλάσιο απ’ ό, τι προ ενός έτους.

Το φαινόμενο ανησυχεί ψυχολόγους και γιατρούς, καθώς υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία με μηνύματα προκαλεί άγχος, διάσπαση της προσοχής, πτώση της βαθμολογίας, έλλειψη ύπνου και τραυματισμούς στο μυϊκό σύστημα. Αυτού του είδους η γραπτή επικοινωνία είναι πολύ πρόσφατη και δεν διαθέτουμε σαφή στοιχεία για τον ρόλο και τις επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών. Η Σέρι Τερκλ, ψυχολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, η οποία μελέτησε την αποστολή και λήψη μηνυμάτων μεταξύ εφήβων στην περιοχή της Βοστώνης επί τρία χρόνια, πιστεύει ότι αυτός ο νέος τρόπος επικοινωνίας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι αναπτύσσονται.

Συνήθως οι έφηβοι ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς σταδιακά, καθώς εξελίσσονται σε αυτόνομους ενήλικες. Κατά την καθηγήτρια Τερκλ, η νέα τεχνολογία διευκολύνει τη διατήρηση της επαφής με τους γονείς, δυσχεραίνοντας την εξέλιξη του εφήβου σε ανεξάρτητο μέλος της κοινωνίας. Σήμερα βλέπουμε τους εφήβους να στέλνουν 15 μηνύματα την ημέρα στη μητέρα τους και να ρωτάνε ακόμα και ποια παπούτσια θα έπρεπε να φορέσουν.

Και φυσικά τα μηνύματα σκοτώνουν την ηρεμία και την ησυχία. «Εάν κάτι πάλλεται δίπλα σου συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να ηρεμήσεις και να ησυχάσεις». Αλλωστε η πίεση να απαντήσεις αμέσως είναι υψηλή.

Επίσης, η αποστολή μηνυμάτων πιθανώς να επιβαρύνει την υγεία. Ο Πίτερ Τζόνσον, καθηγητής Επιστημών Υγείας Περιβάλλοντος και Εργασίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε κατά πόσον τελικά αυτή η συνήθεια καταστρέφει την ανθρώπινη υγεία.

«Με βάση την πείρα που διαθέτουμε από τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, γνωρίζουμε ότι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στα άνω άκρα καταλήγουν σε επώδυνες διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Εχουμε, λοιπόν, βάσιμους λόγους να ανησυχούμε ότι και η αποστολή μηνυμάτων μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ή παροδικές βλάβες στους αντίχειρες», υποστηρίζει.

Μέτρα γονέων

Οι γονείς, βέβαια, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τα χειρότερα. Ο Γκρεγκ Χάρντεστι, δημοσιογράφος, στην «Λέικ Φόρεστ» της Καλιφόρνιας, λέει ότι η 13χρονη κόρη του Ρέινα έστειλε 14.528 μηνύματα εντός ενός μηνός. Κρατούσε ανοικτό το τηλέφωνό της ακόμα και όταν έπεφτε για ύπνο. Οταν ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη στήλη του για τη συνήθεια της κόρης του, η μικρή διπλασίασε το ρεκόρ της, φτάνοντας τα 24.000 μηνύματα. Η βαθμολογία της έλαβε καθοδική πορεία και οι γονείς της αναγκάστηκαν να κατασχέσουν το τηλέφωνο. Τώρα που οι βαθμοί της βελτιώθηκαν, της επεστράφη το τηλέφωνο και δεν μπορεί να στέλνει μηνύματα παρά από τις εννιά το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, τουλάχιστον τις ημέρες που έχει σχολείο.

Ομως και η μητέρα της φαίνεται να είναι εξαρτημένη από το κινητό της. Και όπως εξηγεί η καθηγήτρια Τερκλ, «παρότι τα παιδιά στέλνουν χιλιάδες μηνύματα καθημερινά, ενοχλούνται βλέποντας τον πατέρα τους να μιλάει στο δικό του κινητό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή