Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο επίκεντρο

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια στο επίκεντρο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλος έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος γίνεται σήμερα και αύριο η Κέρκυρα, με τη διοργάνωση του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας και την άτυπη σύνοδο ΥΠ. ΕΞ. του ΟΑΣΕ. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο Ιταλός ομόλογός του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γ.γ. του ΝΑΤΟ και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της Ε.Ε. και η επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και οι υπουργοί Εξωτερικών περισσότερων από 50 χωρών θα βρεθούν στο Νησί των Φαιάκων. Χθες το πρωί η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για το πρόγραμμα των εργασιών στην Κέρκυρα, αλλά και για τη συνάντηση των G8 στην Τεργέστη, όπου μετέβη η ίδια χθες το απόγευμα, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ. Ο κ. Καραμανλής, όπως έγινε γνωστό χθες, αναμένεται να προεδρεύσει το απόγευμα στις εργασίες του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας και να συμμετέχει αύριο στην έναρξη των εργασιών της συνόδου του ΟΑΣΕ. Η Αθήνα ενημερώθηκε χθες για την επιθυμία του κ. Μπερλουσκόνι να μεταβεί στο Νησί των Φαιάκων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα για τις εργασίες του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Εξεδήλωσε δε ενδιαφέρον διότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας «πνευματικό» τέκνο του.

Η σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Ουσιαστικά, οι εργασίες του επαναλαμβάνονται σε υπουργικό επίπεδο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο και τη φόρτιση που επήλθε, ως επακόλουθο, στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και, κυρίως, με τις ΗΠΑ. Σήμερα το απόγευμα τα εμπλεκόμενα μέρη θα καθήσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι με την προσδοκία, σταδιακά, να διαμορφωθεί κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου.

Μεγάλη συμμετοχή

Η άτυπη σύνοδος του ΟΑΣΕ, η προετοιμασία της οποίας άρχισε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από περίπου έξι μήνες, συγκαλείται με μία κατ’ αρχήν επιτυχία: την επιβεβαίωση πολύ μεγάλης συμμετοχής, παρά τους ενδοιασμούς που είχαν διατυπωθεί όταν η ιδέα έπεσε στο τραπέζι. Φιλοδοξία της ελληνικής προεδρίας είναι από αυτήν την άτυπη σύνοδο να τεθούν τα θεμέλια μιας νέας διαδικασίας για τον προσδιορισμό του πολιτικού ρόλου του Οργανισμού, αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι από την αυριανή συνεδρίαση να προκύψει η αφετηρία ενός διαλόγου, που με ορίζοντα την υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, θα καταλήξει σε ένα αρχικό πλαίσιο για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών, αλλά και του ΟΑΣΕ με άλλους διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς, ώστε να απαντηθούν οι σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή