Θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ηλιακό αεροσκάφος

Θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ηλιακό αεροσκάφος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωτότυπο ηλιακού αεροσκάφους με το οποίο φιλοδοξεί να κάνει τον γύρο του κόσμου παρουσίασε χθες ο Ελβετός «εραστής της περιπέτειας» Μπερτράν Πικάρ.

Το ηλιακό αεροσκάφος, που έχει άνοιγμα φτερών περίπου 61 μέτρα και βάρος μικρότερο από 1.500 κιλά, θα υποβληθεί σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι δυνατό να πετάξει τις βραδινές ώρες, απουσία ηλιακού φωτός.

Ο δρ Πικάρ, ο οποίος έχει ήδη γράψει ιστορία το 1999 κάνοντας τον γύρο του κόσμου με αερόστατο, με το νέο του εγχείρημα στοχεύει να δείξει τις δυνατότητες που έχουν οι διάφορες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έως το 2012 θα καταφέρει να διασχίσει πετώντας με το ηλιακό του αεροσκάφος τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται, φυσικά, για πολύ επικίνδυνο εγχείρημα. Μόνο πολύ πρόσφατα η τεχνογνωσία εξελίχθηκε αρκετά ώστε να είναι δυνατή η πτήση τέτοιων πτητικών μέσων ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, αλλά σήμερα θα δοκιμαστεί αποκλειστικά και μόνο σε μη επανδρωμένα ηλιακά αεροσκάφη.

Μοιάζει με ανεμοπλάνο

Το HB-SIA, όπως είναι ο κωδικός του αεροσκάφους, μοιάζει περισσότερο με ανεμοπλάνο, αν και το πλάτος του είναι παρόμοιο με αυτό ενός επιβατικού αεροσκάφους. Είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά η χρήση των οποίων περιορίζει σημαντικά το βάρος, ενώ χρησιμοποιεί ηλιακά στοιχεία αλλά και μπαταρίες έτσι ώστε να μπορεί να πετάει το βράδυ.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα είναι πολύ περιορισμένες και το ηλιακό αεροπλάνο θα σηκώνεται ελάχιστα από το έδαφος. Αφού εξασφαλιστεί ότι είναι σχετικά ασφαλές, η ομάδα θα δοκιμάσει να ολοκληρώσει μακρύτερες πτήσεις. Στην πτήση γύρω από τη Γη ο Πικάρ πρόκειται να κάνει τουλάχιστον πέντε σταθμούς έτσι ώστε να εναλλάσσεται στα χειριστήρια με τον βοηθό του Αντρε Μπόρσμπεργκ.

Καθώς η ταχύτητά του θα είναι περίπου 25 κόμβοι το αεροσκάφος, θα χρειαστεί 20 έως 25 ημέρες για να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η παρουσίαση του HB-SIA έγινε χθες στο Ντούμπεντορφ, κοντά στη Ζυρίχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή