Τετ α τετ Ομπάμα – Μέρκελ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κρίσιμη συνάντηση αναμενόταν να έχουν χθες στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Βασικός στόχος των συνομιλιών ήταν η γεφύρωση των διμερών διαφορών σε μία σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν και του Γκουαντάναμο, της αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης και της κλιματικής αλλαγής. Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών επρόκειτο να βρεθεί και το Ιράν, ιδιαίτερα μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η Γερμανία έχει υιοθετήσει υψηλούς τόνους εναντίον του Ιρανού προέδρου Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ, ενώ αξιωματούχοι στο Βερολίνο δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Ομπάμα, με την οποία καταδίκασε απερίφραστα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμπτωση απόψεων διαπιστώνεται και στο ζήτημα των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Από εκεί και πέρα όμως, η κ. Μέρκελ ανθίστατο μέχρι χθες στις πιέσεις των ΗΠΑ για αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενώ είχε απορρίψει δύο αιτήματα για μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε γερμανικό έδαφος, με το επιχείρημα ότι η αμερικανική αντικατασκοπεία αρνείτο να ενημερώσει με λεπτομέρειες το Βερολίνο για το «ποιόν» των συγκεκριμένων προσώπων. Δεν αποκλειόταν, πάντως, η κ. Μέρκελ να υποχωρήσει σε ένα από τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον Αμερικανό πρόεδρο, αν και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία περιορίζουν τις επιλογές της.

Πολύ μεγαλύτερο είναι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο πεδίο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η κ. Μέρκελ αναμενόταν να ζητήσει να μάθει εάν η Ουάσιγκτον διαθέτει «στρατηγική εξόδου» από τα υπέρογκα ελλείμματα που δημιούργησε το πακέτο στήριξης των τραπεζών, το οποίο εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση. Ερωτώμενος για το θέμα πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, απάντησε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης Ομπάμα παραμένει η επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και η δημιουργία θέσεων εργασίας», και όχι η δημοσιονομική πειθαρχία. Το Βερολίνο διατηρεί σοβαρές ενστάσεις και αντιτείνει ότι η δημοσιονομική εκτροπή θέτει την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά νέας κρίσης. Πάγια θέση της Γερμανίας άλλωστε είναι ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η θέσπιση αυστηρών εποπτικών μηχανισμών της παγκόσμιας αγοράς. Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την ατζέντα των συνομιλιών της Ομάδας των 8 Ισχυρών (G8), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία τον ερχόμενο μήνα.

Μέτρα για το περιβάλλον

Εξίσου μεγάλη έμφαση αναμενόταν να δοθεί και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένο ότι χθες επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το φιλόδοξο σχέδιο του κ. Ομπάμα για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ. Εξάλλου, πριν από τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο, η κ. Μέρκελ είχε προγραμματίσει να συνομιλήσει και με εκπροσώπους του Κογκρέσου και να τους παροτρύνει να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, όπου θα συζητηθεί το διάδοχο σχήμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η Γερμανία επιθυμεί την υιοθέτηση ακόμη πιο δραστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή