Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ετοιμάζεται για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο;

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ετοιμάζεται για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι αγωνίας και μελέτης φαίνεται ότι θα περάσει τελικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς χθες κατέστη πια σαφές ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει η επικύρωση της επανεκλογής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Χθες, ο νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ταχεία έγκριση του Μπαρόζο πριν εκείνος «καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα πενταετίας» και όχι τις δυο τρεις γραμμές με τις οποίες «έπεισε τη σύνοδο κορυφής» να τον επανεκλέξει.

Η απόφαση των Φιλελευθέρων βρήκε άμεση και ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους Σοσιαλιστές που πανηγύριζαν χθες για τη στάση του Φέρχοφσταντ αν και προτίμησαν να μην επαναλάβουν τη μέχρι πρότινος απαρασάλευτη θέλησή τους να καταψηφίσουν τον Μπαρόζο όποτε κι αν διεξαχθεί η ψηφοφορία, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τον Πορτογάλο πρόεδρο της Επιτροπής είτε να δεχθεί την αναβολή είτε να επιχειρήσει να επανεκλεγεί από μια, εκ των πραγμάτων αδιανόητη, συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την αντιευρωπαϊκή Δεξιά και ακροδεξιά.

Από την άλλη, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα κάποιον αντίπαλο του Μπαρόζο, που παραμένει, παρά τα όσα λέγονται, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση εκτός αν η αναβολή γεννήσει υποψηφιότητες.

Κρίσιμη η 9η Ιουλίου

Η πλήρης εικόνα για το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επικύρωσης της επανεκλογής του θα φανεί στις 9 Ιουλίου, όταν λάβουν επίσημα και οριστικά την απόφαση οι επικεφαλής των σχηματισμών του Κοινοβουλίου, όμως όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ο Μπαρόζο θα μοιρασθεί την τύχη των κακών μαθητών, περνώντας το καλοκαίρι του προετοιμαζόμενος για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Ολα αυτά βέβαια δεν διευκολύνουν τη σουηδική προεδρία της Ενωσης, που άρχισε χθες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ, να εκφράζει την ελπίδα ότι η Ευρώπη δεν θα βυθισθεί στην ομφαλοσκόπηση. Ωστόσο, η Ενωση, πράγματι, θα περάσει αρκετούς μήνες αναζητήσεων μέχρι να βρει, όπως βρει, τον δρόμο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT