Στις κάλπες χθες, δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, οι Μολδαβοί

Στις κάλπες χθες, δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, οι Μολδαβοί

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΣΙΝΑΟΥ. Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Μολδαβοί, τρεις μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, οπότε η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη νίκη των κομμουνιστών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία και προκαλώντας βίαιες ταραχές με τρεις νεκρούς. Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της αδυναμίας των κομμουνιστών να εκλέξουν νέο πρόεδρο, δεδομένου ότι είχαν κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων, όχι όμως και τον απαιτούμενο αριθμό εδρών.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις αυτού του μήνα δείχνουν ότι οι κομμουνιστές διατηρούν μεν το προβάδισμα (31%) έναντι των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, αλλά παράλληλα παρουσιάζουν πτώση της δύναμής τους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 33% και να σχηματίσουν συμμαχία για την εκλογή του νέου προέδρου, ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα προς τη Δύση.

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης -το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και η Συμμαχία της Μολδαβίας Μας- φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό ψήφων, ώστε να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Επιπλέον, έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα στο νέο κοινοβούλιο, αν οι εκλογές είναι «δίκαιες, δημοκρατικές και διαφανείς».

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν απόπειρες νοθείας, πάνω από 3.000 ξένοι και Μολδαβοί παρατηρητές βρίσκονταν επί ποδός για τις χθεσινές εκλογές. Η ψηφοφορία διεξήχθη υπό τη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σε μια χώρα όπου το μέσο μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες της Ευρώπης.

Χιλιάδες στους δρόμους

Μετά τις εκλογές του Απριλίου, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και τα γραφεία της προεδρίας, καθώς η αντιπολίτευση και ορισμένοι ξένοι παρατηρητές έκαναν λόγο και για νοθεία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε 60 έδρες επί συνόλου 101 -μια λιγότερη από τις απαιτούμενες 61 για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων για την εκλογή του προεδρικού υποψηφίου τους, του σημερινού πρωθυπουργού Ζινάιντα Γκρεκεάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT