Για τη Σοτομαγιόρ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Για τη Σοτομαγιόρ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Μετά την έγκριση του διορισμού της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη, η Σόνια Σοτομαγιόρ θα βουτήξει στα βαθιά νερά.

Σε ένα μήνα θα εξετάσει την πρώτη της υπόθεση, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων, ενώ λίγο αργότερα, θα κληθεί να αποφασίσει, μαζί με τους οκτώ συναδέλφους της, ποιες από τις εκατοντάδες εφέσεις που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να εξεταστούν.

Ο όγκος και η δυσκολία της δουλειάς, καθώς και το γεγονός ότι ένας νέος δικαστής καλείται να συνεργαστεί με άλλες ισχυρές και ιδιαίτερες προσωπικότητες στους κόλπους ενός τόσο έγκριτου θεσμού προξενεί πάντα εκνευρισμό. «Τα πρώτα τρία χρόνια φοβόμουν μέχρι θανάτου» είπε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στίβεν Μπρέγιερ το 2006, 12 χρόνια μετά τον διορισμό του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι μια μικρή ομάδα ίσων που ζουν μαζί επί χρόνια» λέει ο καθηγητής Νομικής στο New York University Ρίτσαρντ Πίλντις. «Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι είναι προσεκτικοί καθώς αντιμετωπίζουν ζητήματα που ποτέ δεν εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν σε κατώτερες βαθμίδες, παραδείγματος χάρη αν θα πρέπει να τηρήσουν προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή να τις ανατρέψουν. Οι υποθέσεις είναι δυσκολότερες, οι επιπτώσεις τους πολύ μεγαλύτερες». Γι’ αυτό, «ελάχιστοι δικαστές κάνουν τολμηρά βήματα τα πρώτα χρόνια».

Ειδικοί παρατηρητές θεωρούν ότι στις περισσότερες υποθέσεις, η προσέγγιση της Σοτομαγιόρ δεν πρόκειται να διαφέρει ριζικά από αυτήν του δικαστή Σάουτερ, τον οποίο αντικαθιστά. Επίσης τονίζουν ότι τα πρώτα χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο πολλές φορές σπάνια αποκαλύπτουν τη μακροχρόνια φιλοσοφία ενός δικαστή.

Η πρώτη υπόθεση

Πάντως η πρώτη υπόθεση της Σοτομαγιόρ θα είναι «μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών, στο θέμα της ελευθερίας του λόγου». Η υπόθεση περί χρηματοδότησης των εκλογών «έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά όλες τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις, αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι οι επιχειρήσεις έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να συνεισφέρουν σε προεκλογικές εκστρατείες» λέει ο πρύτανης της Νομικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Εργουιν Χεμερίνσκι. Το ανώτατο δικαστήριο πρόκειται επίσης να ασχοληθεί άμεσα με πολλές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καμία προηγούμενη εμπειρία, περιλαμβανομένης και της εμπειρίας στο δικαστικό σώμα, δεν μπορεί να προετοιμάσει κάποιον για τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου» έγραψε ο δικαστής Γουίλιαμ Μπρέναν, που υπηρέτησε τον θεσμό 30 χρόνια.

Πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα στον θώκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την ορκωμοσία της, σήμερα, η 55χρονη Σόνια Σοτομαγιόρ χρίζεται η 111η δικαστής, αλλά μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Σοτομαγιόρ, κόρη μεταναστών από το Πουέρτο Ρίκο, είναι η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα στην Ιστορία του δικαστηρίου, αλλά και η πρώτη Δημοκρατική που διορίζεται στο δικαστήριο, τα τελευταία 15 χρόνια.

«Με την ιστορική αυτή ψηφοφορία, η Γερουσία επιβεβαίωσε ότι η δικαστής Σοτομαγιόρ έχει τις πνευματικές ικανότητες, τον χαρακτήρα, την ιστορική πορεία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία πνεύματος που απαιτούνται για να υπηρετήσει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επικύρωση του διορισμού της Σοτομαγιόρ από την Γερουσία με ψήφους 68-31, το απόγευμα της Πέμπτης. Η Σοτομαγιόρ, που μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά του Μπρονξ, προτού σπουδάσει σε κορυφαίο πανεπιστήμιο και κάνει καριέρα στο δικαστικό σώμα, είχε την πλήρη υποστήριξη των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, πλην εννέα εξαιρέσεων, την καταψήφισαν. Οι Ρεπουμπλικανοί διαφώνησαν με τις παρατηρήσεις της ότι η προσωπική της ιστορία την κάνει πιο ευαίσθητη στα προβλήματα που χρειάζεται να σταθμίσει, ενώ κάποιοι γερουσιαστές που σκόπευαν να την ψηφίσουν άλλαξαν γνώμη μετά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του εχθρικού προς τη Σοτομαγιόρ λόμπι της οπλοκατοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή