Πολλοί Ρουμάνοι Ρομά επέστρεψαν στο Μπέλφαστ

Πολλοί Ρουμάνοι Ρομά επέστρεψαν στο Μπέλφαστ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Στο Μπέλφαστ επέστρεψαν Ρουμάνοι Ρομά, που είχαν εξασφαλίσει βρετανική κρατική επιδότηση για να επαναπατριστούν από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Ρουμανία, ύστερα από ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους. Ορισμένοι από αυτούς φέρονται να γύρισαν στη Βόρεια Ιρλανδία λίγες μόλις ημέρες αφότου είχαν επαναπατριστεί στη δυτική Ρουμανία, με έξοδα των Βρετανών φορολογούμενων, αποκαλύπτει στο χθεσινό τους φύλλο οι βρετανικοί «Τimes».

Η υπόθεση των Ρομά του Μπέλφαστ είχε κάνει το γύρο του κόσμου, ύστερα από απόπειρα εμπρησμού της κατοικίας τους από άγνωστους δράστες τον Ιούνιο. Η δημαρχία του Μπέλφαστ είχε αντιδράσει άμεσα στο περιστατικό, φροντίζοντας για την επείγουσα στέγαση των Ρομά, αλλά και τη μόνιμη μεταστέγασή τους σε εργατικές κατοικίες. Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας πρότεινε σε όσους Ρομά το επιθυμούσαν, να πληρώσει τα έξοδα της επιστροφής τους στη Ρουμανία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Σάμι Ουίλσον, εξέφρασε την ενόχλησή του για την επιστροφή πολλών Ρομά στο Μπέλφαστ. «Θέλω να μάθω με ποια δικαιολογία επιστρέφουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όσους επιστρέφουν, αλλά και στις κοινότητες της περιοχής που τους υποδέχονται», είπε ο υπουργός.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η δήμαρχος του Μπέλφαστ, Αννα Λο: «Χαίρομαι που οι οικογένειες των Ρομά επέστρεψαν. Είμαστε πλούσια χώρα και πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή