Σύγχρονοι βοηθοί και σύντροφοι…

Σύγχρονοι βοηθοί και σύντροφοι…

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου, που μαγειρεύουν, χορεύουν ή καθοδηγούν τους τυφλούς είναι μερικές από τις έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές που βοηθούν τον πάσχοντα άνθρωπο.

Ανάμεσα στα πιο συμπαθή κι ωφέλιμα ρομπότ, ο Νάο με ύψος 58 εκατοστών και σώμα από πλαστικό. Μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπινες φωνές και πρόσωπα, να θέσει σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να διαβάσει τα email ή ακόμα τα άρθρα ηλεκτρονικής εφημερίδας, αλλά και να βοηθήσει πάσχοντες από Αλτσχάιμερ να εξασκήσουν τη μνήμη τους. Το ρομπότ αυτό είναι πάνω από όλα σύντροφος και βοηθός, λέει ο Ρομέν Νταρός της γαλλικής εταιρείας Aldebaran Robotics που το σχεδίασε.

Ενδιάφερον, όμως, μοιάζει να είναι και ο ιαπωνικής κατασκευής Πάρο, ο οποίος είναι καλυμμένος με μαλακή λευκή γούνα και μοιάζει με μικρή φώκια. Κοστίζει από τρεις έως τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ, είναι δραστήριος το πρωί, αλλά κοιμάται τη νύχτα και αντιδρά στη φωνή και τα χάδια. Μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από αυτισμό ή από Αλτσχάιμερ, αλλά και παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή