Ο Τσάβες βουλώνει τις τρύπες του γκολφ

Ο Τσάβες βουλώνει τις τρύπες του γκολφ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό κίνημα του προέδρου Ούγκο Τσάβες βρήκε καινούργιο στόχο: το γκολφ. Μετά ένα σύντομο κατηγορητήριο του προέδρου εναντίον του αθλήματος στην κρατική τηλεόραση, τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι του Τσάβες κίνησαν τις διαδικασίες για το κλείσιμο δύο από τα γνωστότερα γήπεδα γκολφ της χώρας, στο Μαρακάι, μια πόλη κοντά σε στρατόπεδα και στην παράκτια πόλη Καραμπαλέντα.

«Ας το ξεκαθαρίσουμε», είπε ο Τσάβες, κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου τηλεοπτικού του προγράμματος. «Το γκολφ είναι αστικό σπορ», είπε και όταν ανέφερε τη λέξη «αστικό» ήταν σαν να κατάπινε καστορέλαιο.

Αν συνεχιστεί το κλείσιμο των γηπέδων, τότε μέσα σε μια τριετία θα έχουν κλείσει συνολικά εννέα γήπεδα γκολφ, παρατήρησε ο Τζούλιο Τόρες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γκολφ της Βενεζουέλας. Ενα σχέδιο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Ρόμπερτ Τρεντ Τζόουνς για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στη Νήσο Μαργκαρίτα, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο της Νότιας Αμερικής, σταμάτησε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Οχυρά της ελίτ

Τα περισσότερα από τα γήπεδα που έκλεισαν, βρίσκονται σε περιοχές με πετρέλαιο, κοντά στο Μαρακαΐμπο, στη δυτική Βενεζουέλα και στο Μονάγκας Στέιτ, στα ανατολικά, όπου αρχικά κατασκευάστηκαν για τους Αμερικανούς, που δούλευαν στην πετρελαιο-βιομηχανία. Μετά την εκκαθάριση των αντιφρονούντων από την εθνική εταιρεία πετρελαίου, η προσοχή του Τσάβες έχει επικεντρωθεί στα γήπεδα του γκολφ, τα οποία είναι τα οχυρά της πάλαι ποτέ ελίτ.

Τα προβλήματα στέγασης συνέβαλαν επίσης στα κυβερνητικά σχέδια, όπως είπε ο Τσάβες, τον περασμένο μήνα, όταν διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές παραγκουπόλεις στο Μαρακάι, όταν γήπεδα του γκολφ και οι εγκαταστάσεις του κρατικού Hotel Maracay, ενός παρηκμασμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1950 εκτείνονται σε μια περιοχή μεγάλης ζήτησης από την αγορά ακινήτων.

Αντίθετα από την Κούβα

Οι επικριτές της εκστρατείας κατά του γκολφ επισημαίνουν ότι η Κούβα, ο κυριότερος σύμμαχος της Βενεζουέλας, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Καναδοί και Ευρωπαίοι επενδυτές επιδιώκουν να κατασκευάσουν εκεί δέκα γήπεδα του γκολφ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα.

Στο Μαρακάι σχεδιάζεται η κατασκευή σπιτιών για άτομα χαμηλού εισοδήματος, στους χώρους των γηπέδων, ή μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο. Στην Καραμπαλέντα, τα σχέδια προβλέπουν τη μετατροπή των γηπέδων σε πάρκο για παιδιά. Ο Τσάβες, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σκοπό να απαγορεύσει το γκολφ. «Σέβομαι όλα τα σπορ», είπε. «Αλλά υπάρχουν αθλήματα και αθλήματα. Μήπως θέλετε να μου πείτε ότι αυτό είναι λαϊκό άθλημα;» ρώτησε και έδωσε μόνος του την απάντηση: «όχι».

Νέο «κατηγορώ» κατά Κολομβίας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατήγγειλε, την περασμένη εβδομάδα, ότι στρατιωτικές δυνάμεις της Κολομβίας εισέβαλαν σε εδάφη της χώρας του, καθώς όπως είπε διέσχισαν τον ποταμό Ορινόκο, ο οποίος αποτελεί τμήμα της μεθοριακής γραμμής των δύο κρατών. Ο πρόεδρος Τσάβες βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Κολομβιανό ομόλογό του, Αλβάρο Ουρίμπε, λόγω των προθέσεων του τελευταίου να επιτρέψει τη χρήση κολομβιανών στρατιωτικών βάσεων από τους Αμερικανούς. Αν και τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μπογκοτά διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία τους εντάσσεται στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, εντούτοις ο Τσάβες επιμένει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της Κολομβίας για να εισβάλουν στις γειτονικές της χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή