Πόλεμος, ταμπού για τους Γερμανούς

Πόλεμος, ταμπού για τους Γερμανούς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις επτά εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, που καταδυναστεύουν την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ -το Αφγανιστάν-, δεν συζητείται καθόλου. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχώς ότι η πλειοψηφία των Γερμανών είναι εναντίον του πολέμου στο Αφγανιστάν, ούτε οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της, στην κυβέρνηση, έχουν εξηγήσει στο εκλογικό σώμα γιατί πρέπει να παραμείνουν εκεί 4.000 Γερμανοί στρατιώτες.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει δημοσίως το θέμα, αφότου έφθασαν στο Αφγανιστάν οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες, πριν από επτά χρόνια. «Ούτε η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ούτε η επιτροπή αμυντικών θεμάτων έχουν συζητήσει ποτέ αυτό το θέμα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», επισήμανε ο Βίνφριντ Νάχτβαϊ, βουλευτής των Πράσινων, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλάκις το Αφγανιστάν.

Τριάντα πέντε θύματα

Ούτε η κυβέρνηση ούτε κάποιος πολιτικός χρησιμοποιεί τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Κι αυτό, παρότι τους τελευταίους μήνες, τα γερμανικά στρατεύματα, που σταθμεύουν στην Κουντούζ, όπου έχουν ενισχυθεί εσχάτως οι Ταλιμπάν, έχουν δεχθεί επανειλημμένως πυρά των ανταρτών. Η γερμανική λέξη «Gefallen», που σημαίνει τον νεκρό στρατιώτη στη μάχη, χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, εφέτος, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τριάντα πέντε Γερμανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν, πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι Αμερικανοί, Βρετανοί ή Καναδοί. Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες από τις κηδείες των στρατιωτών έχουν αναστατώσει τη γερμανική κοινωνία. Ο υπουργός Αμύνης Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δεν γίνεται πόλεμος στο Αφγανιστάν. «Οταν βρίσκεσαι σε πόλεμο, δεν χτίζεις σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία, δεν εκπαιδεύεις στρατό και αστυνομία και δεν ασχολείσαι με την παροχή ύδατος και ενέργειας», επισήμανε, αναφερόμενος σε μερικά από τα προγράμματα, στα οποία εργάζονται Γερμανοί στρατιώτες.

Νομικοί περιορισμοί

Ο κ. Νάχτβαϊ είπε ότι κατανοεί γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος». Μετά την πολεμική περιπέτεια, στην οποία οδήγησε τη χώρα ο Χίτλερ, οι Γερμανοί έχουν αναπτύξει ισχυρή αντίσταση σε οποιοδήποτε είδος μιλιταρισμού. Υπάρχουν, όμως, και νομικοί περιορισμοί στη χρήση της λέξης «πόλεμος»: η κήρυξη πολέμου δεν είναι συμβατή με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκονται οι νατοϊκοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι Γερμανοί δεν θεωρούν τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν ως έναν πόλεμο με την κλασική έννοια του όρου, όπου μια χώρα πολεμά μια άλλη.

Επειδή λοιπόν η εμπλοκή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν είναι τόσο αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μάλλον θα έχανε από μια δημόσια συζήτηση επί του θέματος, προεκλογικά. Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μεγάλο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ κι ήταν η αιτία της αποχώρησης του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Εντούτοις, αυτές οι κυβερνήσεις και παρά τις αιματηρές τους απώλειες συζητούν σε βάθος όσα συμβαίνουν εκεί κι αυτό παρά τη διαρκώς αυξανόμενη δυσφορία στην Ευρώπη και τον Καναδά. Και βεβαίως, οι στρατιώτες της Γερμανίας, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους τόσο μακριά, όπως και ο αφγανικός λαός, δεν αξίζουν μια τέτοια ανοιχτή συζήτηση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή