Στην Αμπχαζία ο Πούτιν

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΧΟΥΜΙ. Στην Αμπχαζία μετέβη την περασμένη Τετάρτη ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία, την ανεξαρτησίας της οποίας είχε αναγνωρίσει πέρυσι η Μόσχα. Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του θα επενδύσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τη στρατιωτική της παρουσία στην Αμπχαζία, σαφής ένδειξη του ρωσικού ενδιαφέροντος για την ορεινή περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πούτιν ξεκίνησε την επίσκεψή του με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων του πολέμου του 1992-92 μεταξύ Αμπχάζιων αυτονομιστών και γεωργιανών στρατευμάτων, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. «Σας ευχαριστώ για τη γενναιότητά σας», είπε απευθυνόμενος σε πλήθος παρισταμένων, οι οποίοι με τη σειρά τους τον συνεχάρησαν για τη ρωσική υποστήριξη.

Η χρονική συγκυρία του ταξιδιού Πούτιν ήταν συμβολική, αφού συνέπεσε με την πρώτη επέτειο από τον πόλεμο με τη Γεωργία, εν μέσω αυξανόμενης διμερούς έντασης κατά μήκος των γεωργιανών συνόρων. Πάντως, την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, διευκρίνισε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει 3.636 στρατιώτες στην περιοχή της Αμπχαζίας και «λίγο λιγότερους» στη Νότια Οσετία, και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή