Ιστορική νίκη Δημοκρατικών στην Ιαπωνία

Ιστορική νίκη Δημοκρατικών στην Ιαπωνία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Ιστορική νίκη κατήγαγε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (ΔΚΙ), στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, επί του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος της Ιαπωνίας, το οποίο κατείχε την εξουσία επί πέντε δεκαετίες. Το ΔΚΙ απέσπασε 308 έδρες έναντι 119 του φιλελεύθερου Κόμματος.

Ο ηγέτης του ΔΚΙ και μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουκίο Χατογιάμα, προχώρησε ήδη σε διαβουλεύσεις με μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Χατογιάμα είναι κυρίως η ανεργία της χώρας, η οποία έχει ανέλθει στο 5,7%, το υψηλότερο επίπεδο μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, δεδομένου ότι εκτιμάται πως μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Ακόμη, ο Χατογιάμα έχει δεσμευθεί για περικοπή των φόρων και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σε διεθνές επίπεδο, ο Χατογιάμα επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και τη μερική απομάκρυνση της Ιαπωνίας από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, με σκοπό «μια πιο ανεξάρτητη Ιαπωνία». Σύμφωνα ωστόσο με πολιτικούς αναλυτές, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, ο Χατογιάμα δεν αναμένεται να διαταράξει την ιδιαίτερα στενή σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη νίκη Χατογιάμα ιστορική και τονίζει ότι ο Ομπάμα προσβλέπει στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Ο Χατογιάμα θεωρείται επίσης υπέρμαχος της σύσφιγξης των σχέσεων με τη Μόσχα χωρίς πάντως να διαφαίνεται, επί του παρόντος, επίλυση της διαφοράς των δυο χωρών, για τις Κουρίλες Νήσους, στον Ειρηνικό.

Ωστόσο η αντίδραση της Μόσχας στην εκλογή Χατογιάμα ήταν θετική και σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται ότι η Ρωσία προτίθεται να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τόσο σε διμερή ζητήματα όσο και σε διεθνή. Αμέσως μετά την εκλογή του ο Χατογιάμα αναφέρθηκε στον παππού του και πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ιτσίρο Χατογιάμα, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Μόσχα το 1956 και είχε υπογράψει μνημόνιο για έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο στρατόπεδο των ηττημένων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος, Τάρο Ασο, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και παραδέχτηκε ότι οι Ιάπωνες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διά μέσου του εκλογικού αποτελέσματος. Αναλυτές σημείωναν ότι το εκλογικό σώμα τιμώρησε με την ψήφο τους κυβερνώντες για την κατάσταση της οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία πλήττεται σοβαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή