Νέα στρατηγική κατά των Ταλιμπάν

Νέα στρατηγική κατά των Ταλιμπάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η απώλεια άλλων δύο Αμερικανών στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν ερχόταν να υπογραμμίσει τη δυσμενή τροπή του πολέμου που αποτελεί προτεραιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Μακρίσταλ, προανήγγειλε αλλαγή στρατηγικής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν προτίθεται να ζητήσει και νέες ενισχύσεις από την Ουάσιγκτον.

Ετοιμη η έκθεσή του

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σοβαρή, αλλά η επιτυχία είναι υλοποιήσιμη, απαιτεί όμως μια αναθεωρημένη στρατηγική», δήλωσε ο Μακρίσταλ, ανακοινώνοντας ότι η από καιρό αναμενόμενη έκθεσή του για την πορεία του πολέμου ολοκληρώθηκε. Το άκρως απόρρητο ντοκουμέντο απεστάλη στην αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CentCom), η οποία είναι υπεύθυνη για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, η έκθεση Μακρίσταλ δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αποτελεί ωστόσο τη βάση επί των οποίων ο Λευκός Οίκος θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, εντός των προσεχών εβδομάδων.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μακρίσταλ προσπάθησε να εφαρμόσει ορισμένες από τις τακτικές του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή της CentCom, στο Ιράκ, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους από την καταδίωξη των ανταρτών στην προστασία των πολιτών και οικοδομώντας συμμαχίες ακόμη και με παλιούς οπλαρχηγούς – εχθρούς των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να παραμένει βραχυκυκλωμένο στο πολιτικό επίπεδο, ύστερα από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου, γεγονός που αδυνατίζει την κεντρική εξουσία στην Καμπούλ και δυσκολεύει την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους.

Με καταμετρημένα κάτι λιγότερο από τα μισά ψηφοδέλτια, ο εν ενεργεία πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εμφανιζόταν να προηγείται με ποσοστό 45,8% έναντι 33,2% του κυριοτέρου ανθυποψηφίου του και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλά Αμπντουλά. Η πρώτη καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά τα τελικά, επικυρωμένα αποτελέσματα δεν αναμένονται προ της 17ης του μηνός.

Καταγγελίες νοθείας

Η νομιμοποίηση της νέας κυβέρνησης προβάλλει εκ των προτέρων ασθενής λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες -προϊόν, εν μέρει, της εκφοβιστικής εκστρατείας των Ταλιμπάν- η οποία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 30% έως 35%.

Κατά κύριο λόγο, όμως, οι εκλογές υπονομεύονται από τις αθρόες καταγγελίες για μαζική νοθεία, οι οποίες βλέπουν τις σελίδες και του αμερικανικού Τύπου, με τελευταίο παράδειγμα χθεσινό, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των New York Times. Η ανεξάρτητη Επιτροπή Εκλογικών Ενστάσεων, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν οριστεί από τη διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, καλείται να εκδικάσει περίπου 2.500 καταγγελίες για νοθεία και εκφοβισμό. Από αυτές, οι 691 έχουν χαρακτηριστεί «προτεραιότητας Α», με την έννοια ότι, αν γίνουν δεκτές, μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν με πυροδότηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε διαφορετικά σημεία του νότιου Αφγανιστάν. Από την αρχή της χρονιάς -της πιο φονικής από την ανατροπή των Ταλιμπάν, τον Δεκέμβριο του 2001- έχουν σκοτωθεί 302 στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης, εκ των οποίων οι 177 ήταν Αμερικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή