ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΑ

Επιστρέφουν χιλιάδες πρόσφυγες στη Μιανμάρ

ΓΙΑΝΓΚΟΝ. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Κίνα για να γλιτώσουν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού της περασμένης εβδομάδας, άρχισαν να επιστρέφουν από χθες στα σπίτια τους, ανακαλύπτοντας πολλοί από αυτούς ότι οι περιουσίες τους έχουν γκρεμιστεί ή λεηλατηθεί. Οι επιχειρήσεις του στρατού κατά της περιοχής Κοκάνγκ, που κατοικείται κυρίως από Κινέζους, εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της χούντας να εδραιώσει εν όψει των εθνικών εκλογών του ερχόμενου έτους τον έλεγχό της σε ζώνες των συνόρων, όπου κυριαρχούν εθνικές μειονότητες. Πολλές εθνικές ομάδες αντιστέκονται στις πιέσεις του στρατιωτικού καθεστώτος να συμμετάσχουν στη φρούρηση των συνόρων εν όψει των εκλογών, των πρώτων που θα γίνουν στη χώρα μετά 20 χρόνια.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παχυσαρκία λόγω φρουκτόζης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά επιδεινώνει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να είναι και η αιτία για την οποία εκδηλώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από γερμανική επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιατρικής για τη Διατροφή του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά χάνουν βάρος όταν μειώσουν την κατανάλωση φρουκτόζης. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 15 υπέρβαρων παιδιών, ηλικίας από πέντε έως οκτώ ετών και διήρκεσε τρεις μήνες. Μέσα στο διάστημα αυτό, τα παιδιά τράφηκαν με τρόφιμα που περιείχαν τη μισή ποσότητα φρουκτόζης σε σύγκριση με την προηγούμενη διατροφή τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης της σωματικής τους μάζας κατά 0,7. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσωρινή μείωση στην κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να έχει ευεργετική δράση στα παχύσαρκα παιδιά.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Κινδυνεύει η ζωή των μελισσών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα απειλούν τη ζωή των μελισσών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην Ινδία. Πείραμα που έγινε στο νότιο ινδικό κρατίδιο Κεράλα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι τελικά η αιτία για τη διαπιστωμένη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραίες πλήττουν την ικανότητα της εργάτριας μέλισσας να βρίσκει τον προσανατολισμό της καθώς συλλέγει νέκταρ από τα λουλούδια, δήλωσε ο δρ Σαϊνουντίν Πατάζι, επικεφαλής των ερευνητών. Ο ίδιος ανακάλυψε ότι όταν υπάρχει κάποιο κινητό τηλέφωνο κοντά σε μελίσσι, οι εργάτριες αδυνατούν να επιτρέψουν σε αυτό, αφήνοντας τις βασίλισσες με τα αυγά μόνες στην κυψέλη, με αποτέλεσμα να καταρρέει μια αποικία μελισσών σε διάστημα μόλις δέκα ημερών. Εάν αυξηθούν οι κεραίες, οι μέλισσες θα αφανιστούν από το πρόσωπο της Γης μέσα σε μία δεκαετία.

ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Δύο νεκροί από το Βιετνάμ

ΣΙΔΝΕΪ. Στην Αυστραλία επέστρεψαν χθες, με καθυστέρηση τεσσάρων δεκαετιών, οι σοροί των δύο τελευταίων Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι αγνοούνταν στο Βιετνάμ. Τριάντα εννέα χρόνια μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν φέτος τα συντρίμμια του αεροσκάφους, όπως και οι σοροί του υποσμηναγού Μάικλ Χέρλμπερτ και του ανθυποσμηναγού Ρόμπερτ Κέιρβερ, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί αγνοούμενοι από τον Νοέμβριο του 1970. Συνολικά 60.000 Αυστραλοί είχαν υπηρετήσει στο Βιετνάμ και από αυτούς οι 500 βρήκαν τον θάνατο.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

Θα σκότωναν παιδιά «αποστάτη»

ΡΩΜΗ. Τα παιδιά μαφιόζου «αποστάτη» σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Σικελοί πρώην συνεργάτες του, τιμωρώντας τον για την απόφασή του να απομακρυνθεί από την «οικογένεια». Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους και όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης Καλτανισέτα στη Σικελία, η ομάδα είχε επεξεργαστεί σχέδιο δολοφονίας και μάλιστα είχε συγκεντρώσει τον κατάλληλο οπλισμό, ενώ παρακολουθούσε τα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων της. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 27 έως 54 ετών. Η τακτική της εκδίκησης σηματοδοτεί επιστροφή στη δεκαετία του 1980, όταν η σισιλιάνικη μαφία ήταν περισσότερο δραστήρια.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΜΠ

Απαγορεύονται οι μεθυσμένοι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος σε τοπικές παμπ μεθυσμένων ή ταραχοποιών Βρετανών, ενώ οι ιδιοκτήτες των κέντρων θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Πρόκειται για απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία προκαλεί αντιδράσεις στους αντιπολιτευτικούς κύκλους και στους κόλπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Με βάση τη νέα νομοθεσία, το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλλει όρους σε όσους συστηματικά αναπτύσσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση μέθης και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο 2.800 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή