Γιορτή για τα 40 χρόνια εξουσίας του Καντάφι

Γιορτή για τα 40 χρόνια εξουσίας του Καντάφι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1969 στη Λιβύη με το οποίο ανατράπηκε ο βασιλιάς Ιντρίς και ανέλαβε την εξουσία ο Μοαμάρ Καντάφι. Η επέτειος γιορτάστηκε με στρατιωτική παρέλαση, σημαιοστολισμό και φωταγώγηση της πρωτεύουσας, ενώ πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και ηγέτες από την Αφρική, τις αραβικές χώρες και τη Λατινική Αμερική τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Στις εκδηλώσεις είχαν προσκληθεί και Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι όμως δεν παρέστησαν τελικά. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Δύσης έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, η υποδοχή ήρωα που επιφύλαξε το καθεστώς του Καντάφι στον προσφάτως αποφυλακισμένο Αμπντελασέτ Αλί Μοχμέτ αλ Μεγκραχί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ψύχρανε εκ νέου το κλίμα. Ο Αλ Μεγκραχί είχε καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan American Airlines το 1988, η οποία συνετρίβη στο Λόκερμπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 270 άνθρωποι. Οι αρχές της Σκωτίας αποφάσισαν να απελευθερώσουν τον Αλ Μεγκραχί για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Μάλιστα, το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χθες ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και βρίσκεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Μολονότι η στάση του Καντάφι στο θέμα θεωρήθηκε προκλητική, γεγονός παραμένει ότι ο άλλοτε «παρίας και υποστηρικτής της τρομοκρατίας» είναι σήμερα προνομιακός συνομιλητής και εμπορικός εταίρος της Ευρώπης. Μόνο οι ΜΚΟ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής εναντίον του, εκδίδοντας χθες μπαράζ ανακοινώσεων με τις οποοίες ζητούν απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή