Η Ρουμανία, όμηρος του παρελθόντος…

Η Ρουμανία, όμηρος του παρελθόντος…

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φαντάσματα του Τσαουσέσκου και των πρακτόρων της διαβόητης «Σεκιουριτάτε» δεν έπαψαν ποτέ να στοιχειώνουν την πολιτική ζωή της Ρουμανίας στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση του κομμουνισμού. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2004, Τράιαν Μπασέσκου, είχε επενδύσει μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου στον αντικομμουνισμό, καταγγέλλοντας τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του για υπερβολικά στενές σχέσεις με το δικτατορικό καθεστώς που τόσο επεισοδιακά κατέρρευσε, με την εκτέλεση του ζεύγους Τσαουσέσκου, το 1989.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μπασέσκου -ο οποίος, ενδιαμέσως, είχε καθαιρεθεί από τη Βουλή, διασώθηκε όμως από τους ψηφοφόρους στο σχετικό δημοψήφισμα του 2007- πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στον ρουμανικό Τύπο, ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην τον ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, όπου ο Μπασέσκου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, υποστηρίζοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο επί κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πλοίαρχος του εμπορικού στόλου στην επαγγελματική του ζωή και δήμαρχος Βουκουρεστίου μετά την καθεστωτική αλλαγή, ο Μπασέσκου έχει αναγνωρίσει ότι διετέλεσε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, ισχυρίζεται όμως ότι το έπραξε αποκλειστικά για λόγους επαγγελματικής επιβίωσης και ότι ουδέποτε είχε στενές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία ή τη «Σεκιουριτάτε». Μάλιστα, στις εκλογές του 2004 είχε δηλώσει, κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον ανθυποψήφιό του Αντριάν Ναστάζε, ότι ήταν ντροπή που οι Ρουμάνοι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ δύο πρώην κομμουνιστών.

Ο Κoνσταντινέσκου, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρουμανία από το 1996 μέχρι το 2000, υποστηρίζει σε αυτές τις εκλογές τον υποψήφιο του Κόμματος Φιλελευθέρων Κριν Αντονέσκου, υπουργό Αθλητισμού επί των ημερών του. Ο Μπασέσκου κέρδισε αρκετές συμπάθειες με τις εκστρατείες του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, ως δήμαρχος Βουκουρεστίου και εναντίον της διαφθοράς, ως πρόεδρος της χώρας. Ωστόσο, η διεθνής οικονομική κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Ρουμανία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 7,6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή