Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για «πυρηνικό διάλογο»

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για «πυρηνικό διάλογο»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν είναι έτοιμο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με νέες προτάσεις για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός διαπραγματευτής Σαέντ Τζαλιλί, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στη Φρανκφούρτη.

Ο Τζαλιλί, ο οποίος προΐσταται και του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, έκανε λόγο για «ανανεωμένο πακέτο προτάσεων», εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για «νέες διεθνείς συνεργασίες προς όφελος της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης». Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Τεχεράνη και περιμένει ακόμη απάντηση στην πρόσκληση για διάλογο που διατύπωσε ο Ομπάμα τον Απρίλιο.

Η χειρονομία διαλλακτικότητας της Τεχεράνης ήρθε μία ημέρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι το Ιράν θα πρέπει πολύ σύντομα να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται πραγματικά για διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει και τέταρτο, περισσότερο οδυνηρό γύρο κυρώσεων. Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει τα τέλη Σεπτεμβρίου ως όριο στην ιρανική ηγεσία για να ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει ή όχι να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του.

Κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη, οι εκπρόσωποι των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας θα προετοιμάσουν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «έξι», η οποία θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των κυρώσεων που θα συζητηθούν, είναι η επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή βενζίνης.

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε εμμέσως την απροθυμία του Κρεμλίνου για νέες κυρώσεις. Την επιθυμία του Πεκίνου για «διαπραγματεύσεις με στόχο μια συνεκτική, διαρκή και δίκαιη λύση» στο ιρανικό πρόβλημα εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επικύρωση από Βουλή

Στο εσωτερικό του Ιράν, ο Αχμεντινετζάντ φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει σήμερα την επικύρωση της πρότασής του για τη νέα κυβέρνηση από το ιρανικό κοινοβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις βουλευτών για ορισμένες επιλογές του.

Χθες, συντηρητικοί βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιλογή του στρατηγού Αχμάντ Βαχιντί για το υπουργείο Αμυνας. Η επιλογή αυτή προκάλεσε κατακραυγή στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο Βαχιντί καταζητείται από την Αργεντινή για ανατίναξη εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου στο Μπουένος Αϊρες, το 1994, η οποία στοίχισε τη ζωή 85 ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή