Νέο μέτωπο κατά του Μπερλουσκόνι

Νέο μέτωπο κατά του Μπερλουσκόνι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Νέο μέτωπο κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκροτούν προσωπικότητες και απλοί πολίτες της Ιταλίας. Ανάμεσά τους, ο συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ντάριο Φο, ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, αλλά και η Βρετανίδα ηθοποιός και επίσης τιμηθείσα με βραβείο Οσκαρ Ελεν Μίρεν και ο κυνηγημένος από τη μαφία νεαρός Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, υπογράφουν έκκληση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας στην Ιταλία, με αφορμή την αγωγή του «καβαλιέρε» εναντίον της κεντροαριστερών αποχρώσεων εφημερίδας La Reppublica.

Επιπλέον, ο Μπερλουσκόνι απείλησε να θέσει βέτο στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν οι Ευρωπαίοι επίτροποι δεν πάψουν να εκφράζονται δημοσίως και να κατηγορούν εμμέσως την Ιταλία για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Τουλάχιστον 140.000 πολίτες είχαν υπογράψει μέχρι χθες αργά το απόγευμα την έκκληση, μέσω Διαδικτύου, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην εφημερίδα, εναντίον της οποίας ο Μπερλουσκόνι έχει καταθέσει αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, επειδή ερευνά τα σκάνδαλα που αφορούν την προσωπική του ζωή. Εδώ και μήνες, οπότε και ξέσπασαν τα σκάνδαλα με αφορμή τις σχέσεις του Μπερλουσκόνι με μια ανήλικη Ιταλίδα, αλλά και οι πιο πρόσφατες περιπέτειές του με κολ γκερλ, η εφημερίδα La Repubblica θέτει 10 ερωτήματα στον Μπερλουσκόνι στα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται να απαντήσει. «Τα ερωτήματα της εφημερίδας στον πρωθυπουργό είναι πραγματικά και όχι ρητορικά» τονίζεται στην έκκληση, ενώ επισημαίνεται ότι η αγωγή εναντίον της Repubblica συνιστά απόπειρα να φιμωθεί ο ιταλικός Τύπος, να ναρκωθεί η κοινή γνώμη και να στερηθούν οι Ιταλοί την ενημέρωση, κοντολογίς να πάψει η Ιταλία να είναι δημοκρατική χώρα. Οταν κάποιος αναγκάζεται να επέμβει για να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, τότε η κοινωνία είναι άρρωστη, δήλωσε ο Εκο.

Ας σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί και βρετανικές εφημερίδες για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τα της προσωπικής του ζωής, ενώ και η κεντροαριστερή ισπανική εφημερίδα «El Pais» βρέθηκε στο στόχαστρό του, επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες από τα πάρτι του Μπερλουσκόνι στη βίλα του στη Σαρδηνία. Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να καταθέσουν σχετικές αγωγές και κατά των βρετανικών Times και της γαλλικής πολιτικής επιθεώρησης Le Nouvel Οbservateur.

Ενδεικτικό, τέλος, του πολεμικού κλιματος που επικρατεί στον χώρο των μέσων ενημέρωσης κατά του «καβαλιέρε» είναι το ότι και η ιταλική καθολική εφημερίδα Avvenire δέχτηκε τις επιθέσεις της εφημερίδας Il Giornale, συμφερόντων Μπερλουσκόνι. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί προγραμματισμένη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον υπ’ αριθμόν 2 του Βατικανού, καρδινάλιο Μπερτόνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή